Αναβλήθηκε εκ νέου η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και κλιμακώνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την κήρυξη ή μη μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικόως αρχαιολογικού χώρου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκάλυψη του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή, χθες στον Σκάι, στα χέρια του ΚΑΣ βρίσκεται μια πολύσελιδη εισήγηση 15 σημείων. Αν γίνει δεκτή από το Συμβούλιο, ένα μεγάλος μέρος του Ελληνικού θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, κάτι που πιθανόν να τινάξει την επένδυση στον αέρα.

Πηγές της "Καθημερινής" με γνώση των σχετικών διεργασιών αναφέρουν πως η αναβολή επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, καθώς οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Μια απόφαση η οποία, εφόσον ληφθεί, απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» μια από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, που η κυβέρνηση εκτιμά πως σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των 910 εκατομμυρίων και της οποίας η ολοκλήρωση έχει καταστεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Η εισήγηση - πονοκέφαλος

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής επικαλούμενος κυβερνητικό αξιωματούχο στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη υπάρχει στα χέρια του ΚΑΣ μια πολυσέλιδη εισήγηση δεκαπέντε σημείων, η οποία εάν γίνει δεκτή, αυτομάτως κηρύσσεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ως αρχαιολογικός χώρος.

Εάν συμβεί αυτό, όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να ακυρωθεί η επένδυση. Πάντως, από πλευράς κυβέρνησης διεξάγονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει στην εν λόγω απόφαση το ΚΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θέμα είναι σήμερα κεντρικό στην εφημερίδα Καθημερινήμε τον τίτλο «Σε μια κλωστή το Ελληνικό». 

Αίτηση από τους αρχαιολόγους 

Χθες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε αίτημα προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με το οποίο ζητεί αυτό ακριβώς το πράγμα, δηλαδή να οροθετηθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο πρώην αεροδρόμιο.

Επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν προχωρήσει εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες σύμφωνα με τον νόμο διοικητικές ενέργειες για την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3028/02. Κατόπιν αυτών, οποιαδήποτε έκδοση απόφασης έγκρισης για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συναποτελούν σχέδιο χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη και η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με βάση την έρευνα πεδίου που έχει προηγηθεί και των επαρκών αρχαιολογικών ενδείξεων που έχουν κατατεθεί αρμοδίως, συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Ν. 3028/02».

Στην κατακλείδα του κειμένου, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η μη εφαρμογή του νόμου συνιστά «παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας της διοίκησης, η οποία θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και εσάς ως υπουργό, στον βαθμό που όλες οι βαθμίδες της διοίκησης έχουν επιτελέσει στο ακέραιο και εμπρόσθεσμα το καθήκον τους σχετικά με το θέμα αυτό» και «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».

Εξετάζονται οι ενστάσεις σήμερα το πρωί  

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής Αντιρρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου εξετάζονται όλες τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά, που χαρακτήρισε δασική έκταση 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η συνεδρίαση είναι μυστική και η απόφαση της Επιτροπής Αντιρρήσεων θα εκδοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί αυτοψία των μελών στην επίδικη έκταση.

Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικόν Α.Ε., ενστάσεις κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά έχουν υποβάλει κάτοικοι της περιοχής που τάσσονται κατά της επένδυσης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η δασική έκταση είναι πολλαπλάσια.