Την ώρα που έχει εξελιχθεί σε θρίλερ η κήρυξη ή μη της μισής σχεδόν έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, αποφασίστηκε αύριο Πέμπτη να γίνει νέα αυτοψία στην περιοχή για την εξακρίβωση της ύπαρξης ή μη δάσους. Η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναβλήθηκε και υπάρχει φόβος η πολυσέλιδη εισήγηση 15 σημείων που αποκάλυψε στον Σκάι ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής ότι βρίσκεται στα χέρια του ΚΑΣ, να τινάξει την επένδυση στον αέρα.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", την απόφαση για αυτοψία στην περιοχή του Ελληνικού έλαβε σήμερα, Τετάρτη, η αρμόδια δασική υπηρεσία, η οποία συζήτησε την ένσταση της «Ελληνικό Α.Ε.» και του ΤΑΙΠΕΔ κατά σχετικής απόφασης του δασάρχη Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος το δασαρχείο Πειραιά, με απόφασή του, χαρακτήρισε δασική μια μικρή αλλά καίρια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Η απόφαση αφορά επιφάνεια 37 στρεμμάτων ή περί το 0,6% του συνολικού ακινήτου.

Βρίσκεται όμως πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυόροφου κτιρίου που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει και το καζίνο. Κλιμάκιο της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας αναμένεται να κάνει αύριο Πέμπτη επίσκεψη στον χώρο πριν εκδώσει την τελική της απόφαση

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ

Παράλληλα, αναβλήθηκε εκ νέου η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και κλιμακώνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την κήρυξη ή μη μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικόως αρχαιολογικού χώρου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκάλυψη του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή, χθες στον Σκάι, στα χέρια του ΚΑΣ βρίσκεται μια πολύσελιδη εισήγηση 15 σημείων. Αν γίνει δεκτή από το Συμβούλιο, ένα μεγάλος μέρος του Ελληνικού θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, κάτι που πιθανόν να τινάξει την επένδυση στον αέρα.

Πηγές της "Καθημερινής" με γνώση των σχετικών διεργασιών αναφέρουν πως η αναβολή επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, καθώς οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Μια απόφαση η οποία, εφόσον ληφθεί, απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» μια από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, που η κυβέρνηση εκτιμά πως σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των 910 εκατομμυρίων και της οποίας η ολοκλήρωση έχει καταστεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Αίτηση από τους αρχαιολόγους 

Χθες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε αίτημα προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με το οποίο ζητεί αυτό ακριβώς το πράγμα, δηλαδή να οροθετηθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο πρώην αεροδρόμιο.

Επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν προχωρήσει εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες σύμφωνα με τον νόμο διοικητικές ενέργειες για την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3028/02. Κατόπιν αυτών, οποιαδήποτε έκδοση απόφασης έγκρισης για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συναποτελούν σχέδιο χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη και η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με βάση την έρευνα πεδίου που έχει προηγηθεί και των επαρκών αρχαιολογικών ενδείξεων που έχουν κατατεθεί αρμοδίως, συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Ν. 3028/02».

Στην κατακλείδα του κειμένου, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η μη εφαρμογή του νόμου συνιστά «παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας της διοίκησης, η οποία θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και εσάς ως υπουργό, στον βαθμό που όλες οι βαθμίδες της διοίκησης έχουν επιτελέσει στο ακέραιο και εμπρόσθεσμα το καθήκον τους σχετικά με το θέμα αυτό» και «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».