current views are: 9

13 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:33

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Ίσως χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018 – Ανησυχία της Αθήνας για τις προθέσεις του ΔΝΤ

«Στόχος να κλείσει η τρίτη Αξιολόγηση έως τον Ιανουάριο»

Δημοσίευση 10:33’

«Στόχος να κλείσει η τρίτη Αξιολόγηση έως τον Ιανουάριο»

«Εγώ θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση στο τέλος» τόνιζε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους μιλώντας για τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5% το 2018, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί κάποια πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018.

Προκαλώντας διάσταση με όσα έως τώρα τόνιζε επίσημα το Μέγαρο Μαξίμου η ίδια πηγή συμπλήρωνε πως δεν ανησυχεί για το πρόγραμμα, αλλά για τις διαθέσεις του ΔΝΤ συμπληρώνοντας πως και ο Εμανουέλ Μακρόν έθεσε το θέμα όταν έλεγε πως δεν πρέπει να υπάρχουν νέες απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι «δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση» έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προσθέτοντας όμως ότι «αν υπάρχει κάτι θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο».

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών, σημειώνοντας πως το Ταμείο έχει θέσει το ζήτημα για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR). Ωστόσο, όπως τόνισε το όλο θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. 

Όπως είπε ο ίδιος, για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσυνή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

Για το 2018 ο λογαριασμός αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ φαίνεται «ανοικτός». «Εκτιμώ ότι δεν υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παραπέμποντας στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις.

Πάντως, ένα ακόμα πεδίο ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των φιλελευθέρων «δεν θα είναι ότι καλύτερο», κατά τον Έλληνα αξιωματούχο.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο

Ο πραγματικός στόχος για την ολοκλήρωση της τρίτης Αξιολόγησης είναι έως τον Ιανουάριο του 2018 και ας τίθεται επισήμως ο στόχος το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Θέλουμε, όταν θα γίνουν οι 2-3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου να μην είμαστε μέρος του προβλήματος», είπαν. Εξήγησαν ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Επισημάνθηκε επίσης πως για τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν τα 95 πρέπει να υλοποιηθούν πριν τα Χριστούγεννα και η εντολή του πρωθυπουργού είναι όλα να τρέξουν πολύ γρήγορα. Παραδέχτηκε, μάλιστα πως δεν γνωρίζει πόσο θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα στο Eurogroup της Παρασκευής.

Εξετάζονται αλλαγές στη φορολογία

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΥΟΙΚ, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

«Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.


σχετικα αρθρα