current views are: 7

19 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:50

Πλειστηριασμοί ακινήτων μόνο για στρατηγικούς κακοπληρωτές

Όλες οι δικαστικές εγγυήσεις και η προστασία που απολαμβάνει ένας δανειολήπτης στο πλαίσιο του φυσικού πλειστηριασμού διατηρούνται στο ακέραιο και 

Δημοσίευση 12:50’
αρθρο-newpost

Όλες οι δικαστικές εγγυήσεις και η προστασία που απολαμβάνει ένας δανειολήπτης στο πλαίσιο του φυσικού πλειστηριασμού διατηρούνται στο ακέραιο και 

Όλες οι δικαστικές εγγυήσεις και η προστασία που απολαμβάνει ένας δανειολήπτης στο πλαίσιο του φυσικού πλειστηριασμού διατηρούνται στο ακέραιο και μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία.

Αυτό επισημαίνουν νομικοί με γνώση της τραπεζικής πραγματικότητας, επιχειρώντας να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το θέμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”  όπως διαβεβαιώνουν, οι πλειστηριασμοί ακινήτων –είτε αυτοί διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία είτε με ηλεκτρονικό τρόπο– αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν, εις βάρος των τραπεζών και τελικά εις βάρος όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

– Πώς εξασφαλίζεται ο οφειλέτης ότι είναι νόμιμη η διαδικασία του πλειστηριασμού;

– Ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις: Η τράπεζα ή οι ιδιώτες, πριν κάνουν πλειστηριασμό, πρέπει να έχουν δικαστική απόφαση ή δικαστική διαταγή, που να δέχεται ότι ο οφειλέτης χρωστάει. Για να εκδοθεί αυτή η δικαστική απόφαση ή η δικαστική διαταγή έχει προηγουμένως λάβει έγκαιρα γνώση ο οφειλέτης ώστε να μπορεί να υπερασπίσει αποτελεσματικά τη θέση του. Συνήθως, πριν γίνει ο πλειστηριασμός περνάει ένας τουλάχιστον χρόνος, για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή η διαταγή πληρωμής. Στο διάστημα αυτό ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει ότι δεν χρωστάει ή ότι χρωστάει λιγότερο, και αν το αποδείξει και τον δικαιώσει το δικαστήριο, τότε δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό. Αν όμως οφείλει, τότε στο διάστημα αυτό –μέχρι να εκδοθεί η απόφαση και να φτάσουμε στον πλειστηριασμό– έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή του για να ζητήσει ρύθμιση των υποχρεώσεών του και να αποφύγει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού.  Επίσης, και σε όλη τη διάρκεια της αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή από την ειδοποίηση, την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, πάλι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 8 τουλάχιστον μηνών. Δηλαδή, με βάση το δικαστικό μας σύστημα και όλες τις εγγυήσεις που υπάρχουν, ένας οφειλέτης έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του (γύρω στο 1,5 έτος) για να επεξεργαστεί λύσεις. Μπορεί επίσης να ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρωθεί η εκτέλεση εάν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό ή και τυπικό λάθος από τον δανειστή.

– Υπάρχει  περίπτωση να αιφνιδιαστεί ένας οφειλέτης και να δει ξαφνικά ότι χάνει το σπίτι του στον πλειστηριασμό;

– Για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί όχι μόνο τα περιθώρια συζήτησης, αλλά και κάθε άλλης λύσης από το ίδιο το δικαστήριο. Εκτός από τη δικαστική διαδικασία, εδώ και 3 χρόνια οι τράπεζες πρέπει –πριν καν φτάσουν σε δικαστικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων– να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες πριν καταγγείλουν το δάνειο και πριν προσφύγουν στα δικαστήρια για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση σε συνεργασία με τον δανειολήπτη. Και αυτή η διαδικασία θέλει ένα τουλάχιστον χρόνο. Δηλαδή από τη στιγμή που θα αποφασίσει η τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό χρειάζεται συνολικά 2 έως 2,5 χρόνια.

– Τι αλλάζει με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό;

– Οσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα, θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός. Αντί ο συμβολαιογράφος να πηγαίνει στο Ειρηνοδικείο, όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, με ένα τρόπο δίκαιο και αδιάβλητο. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αποτελεί τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή. Εξάλλου, είναι δυνατό (το επιτρέπει ο νόμος) ο δανειστής τελικά να επιλέξει τον φυσικό πλειστηριασμό.

– Περιορίζονται και θίγονται τα δικαιώματα του δανειολήπτη με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό;

– Καθόλου. Ολες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης διατηρούνται. Η διαδικασία πριν από τον πλειστηριασμό είναι η ίδια. Χρειάζεται δικαστική απόφαση, ή δικαστική διαταγή, που θα βεβαιώνει την ύπαρξη και το ύψος του χρέους, ο οφειλέτης ενημερώνεται πάλι πριν από τις δικαστικές ενέργειες και την καταγγελία του δανείου και ακολουθείται από την τράπεζα ο κώδικας δεοντολογίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης είναι ή δεν είναι συνεργάσιμος και θέλει να κάνει κάποια ρύθμιση.

Τρεις ανά εβδομάδα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

– Ο φυσικός πλειστηριασμός μέχρι τώρα γινόταν μία φορά την εβδομάδα, ενώ ο ηλεκτρονικός θα γίνεται τρεις. Επιταχύνεται έτσι η διαδικασία και αυξάνεται ο αριθμός των πλειστηριασμών;

– Πράγματι, με τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα διεξάγονται πιθανότατα να αυξηθεί. Πρέπει, παρ’ όλα αυτά να διευκρινιστεί ότι πριν φτάσουμε στον πλειστηριασμό, ηλεκτρονικό ή φυσικό, προηγούνται η διαδικασία του κώδικα δεοντολογίας και η δικαστική διαδικασία και εκεί κρίνεται εάν τελικά υπάρχει απαίτηση και πρέπει να κινηθεί η αναγκαστική διαδικασία είσπραξης. Ο πλειστηριασμός με βάση τον νόμο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα των 7 μηνών από την κατάσχεση. Αυτό σημαίνει ότι για τον καθένα δανειολήπτη ξεχωριστά, δεν ενδιαφέρει αν θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τρεις φορές την εβδομάδα. Η κατοχύρωση του δανειολήπτη είναι ο νόμος που δεν επιτρέπει να γίνει πλειστηριασμός πριν περάσουν 7 μήνες από την κατάσχεση. Εξάλλου πρέπει να είναι γνωστό ότι ακόμη και την ίδια ημέρα του πλειστηριασμού ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει την υποχρέωσή του και να αποτρέψει τον πλειστηριασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να αποφύγει έως την ύστατη στιγμή τον πλειστηριασμό με την κατάλληλη ρύθμιση. Ο πλειστηριασμός, είτε είναι φυσικός είτε είναι ηλεκτρονικός, αποτελεί την ύστατη λύση.

– Πότε θα γίνουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;

– Ο νόμος για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό άρχισε να ισχύει τυπικά την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και θα αφορά κατά κύριο λόγο όσες διαδικασίες ξεκινήσουν με κατάσχεση μετά την ημερομηνία αυτή. Ο νόμος επιτρέπει ρητά όμως να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για παλιές διαδικασίες, δηλαδή για κατασχέσεις που είχαν γίνει πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Ο οφειλέτης θα λάβει και πάλι επίσημη ειδοποίηση από τις τράπεζες. Πρακτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί δεν μπορούν να γίνουν πριν από το τέλος Νοεμβρίου 2017.


σχετικα αρθρα