current views are: 6

25 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:59

«Κραχ» στα έσοδα του ΕΦΚΑ τον Αύγουστο – Ένας στους τρεις δεν κατέβαλε εισφορές

Κατρακυλούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Δημοσίευση 15:59’

Κατρακυλούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε αρνητική τροχιά εισέρχονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ, έπειτα από ένα επτάμηνο ανοδικό σερί, εξαιτίας της αδυναμίας 250.000 αυτοαπασχολούμενων να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Δημοκρατία, ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες δεν κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές Ιουλίου (στο τέλος Αυγούστου), με αποτέλεσμα οι εισπράξεις του ΕΦΚΑ να υποχωρήσουν κατά 15% μέσα σε ένα μήνα, στα 96 εκατ. ευρώ (από 112 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο).

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς η διατήρηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ σε θετικό έδαφος αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για το μέλλον του.

Αιτία της πτώσης υπήρξε το γεγονός ότι το 35% των αυτοαπασχολούμενων (από τον πρώην ΟΑΕΕ) δεν κατάφερε να καταβάλει την μηνιαία ασφαλιστική εισφορά του 26,9% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης. Μάλιστα, το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν κατέβαλαν το χαράτσι υπέρ ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ ξεπέρασε ακόμα και εκείνο των φορολογούμενων που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου (γύρω στο 30%).

Τα χειρότερα είναι μπροστά, καθώς μπορεί ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ να εμφανίζει αυτή τη στιγμή πλεόνασμα άνω των 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και το 2018. 

Και αυτό, διότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν φέτος 900 εκατ. ευρώ μικρότερο εισόδημα σε σύγκριση με πέρυσι.

Δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται πλέον επί του εισοδήματος (σε ποσοστό 29,95%), αντιλαμβάνεται κανείς πως με βάση τα φετινά εκκαθαριστικά οι επαγγελματίες θα κληθούν τον επόμενο χρόνο να πληρώσουν πιο μικρές εισφορές (λόγω χαμηλότερου εισοδήματος), γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες απώλειες για τον ΕΦΚΑ. 

Παράλληλα, 100.000 αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν λουκέτο ή έκλεισαν το μπλοκάκι τους μέσα στο 2016, φοβούμενοι τα χαράτσια του νόμου Κατρούγκαλου, κάτι που στέρησε πολύτιμες εισπράξεις για τον υπερφορέα. Η πτώση των εισοδημάτων των επαγγελματιών προκαλεί διπλή ζημιά στο Δημόσιο, καθώς χάνουν έσοδα τόσο η Εφορία, όσο και ο ΕΦΚΑ.

 


σχετικα αρθρα