current views are: 6

25 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:09

Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν τελείωσαν τα προβλήματα, χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Το κάναμε το 2012. Το κάναμε ξανά στην αρχή αυτού του έτους με τις ρυθμίσεις του ESM. Θα κοιτάξουμε ξανά το θέμα μετά το τέλος του προγράμματος».

Δημοσίευση 16:09’
αρθρο-newpost

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Το κάναμε το 2012. Το κάναμε ξανά στην αρχή αυτού του έτους με τις ρυθμίσεις του ESM. Θα κοιτάξουμε ξανά το θέμα μετά το τέλος του προγράμματος».

Στην ανάγκη να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ δεσμεύτηκε πως η ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα με την εξυπηρέτηση του χρέους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Το κάναμε το 2012. Το κάναμε ξανά στην αρχή αυτού του έτους με τις ρυθμίσεις του ESM. Θα κοιτάξουμε ξανά το θέμα μετά το τέλος του προγράμματος» και υπογράμμισε ότι αν η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική, θα φροντίζουμε να εξυπηρετείται το χρέος.

Επανέλαβε ότι στόχος μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και σημείωσε ενδεικτικά ότι «ο στόχος μας είναι να είναι η Ελλάδα ξανά ανεξάρτητη».

Ξεκαθάρισε ότι «κρατήσαμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, εκεί όπου ανήκει. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα κάνει διαφορά, «οι γερμανικές θέσεις είναι αρκετά σταθερές στη γερμανική κοινωνία. Να κάνουμε όλοι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» σημείωσε.

Υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε πολύ επικριτικοί στον τρόπο που πορευτήκαμε στα χρόνια πριν από την κρίση στην ευρωζώνη. Δάνεια που δεν επενδύθηκαν σε παραγωγικούς τομέις της οικονομίας αλλά στην κατανάλωση ή σε κλάδους χαμηλής παραγωγικής αξίας».

Διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα σε πολύ πιο σταθερό περιβάλλον και ζήτησε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

Για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν τέλειο η δουλειά μου να ήταν μόνιμη… αλλά θα πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μπορείς να έχεις κοινό υπουργό Οικονομικών χωρίς να έχεις κοινή κυβέρνηση; Μπορείς να έχεις κοινή κυβέρνηση χωρίς κοινό κοινοβούλιο;  Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη έτοιμοι».

«Απαιτείται να προηγηθεί σύγκλιση. Χρειάζεται ένας μηχανισμός σύγκλισης -με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κ.ο.κ.- τον οποίο έχουμε απωλέσει και ο οποίος θα πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι  με το όποιο βήμα περαιτέρω ενοποίησης» ανέφερε καταλήγοντας «η ενοποίηση απαιτεί σύγκλιση».


σχετικα αρθρα