current views are: 7

28 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:01

Νέο αλαλούμ με τα «μπλοκάκια» – Πώς διαγράφεται η προκαταβολή φόρου σε όσους τα έκλεισαν

Τα ποσά του φόρου που καλούνται να πληρώσουν αδίκως και παρανόμως είναι τεράστια, καθώς η προκαταβολή φόρου προέκυψε εντός του 2016.

Δημοσίευση 17:01’

Τα ποσά του φόρου που καλούνται να πληρώσουν αδίκως και παρανόμως είναι τεράστια, καθώς η προκαταβολή φόρου προέκυψε εντός του 2016.

Να αντιμετωπίσει το νέο χάος που προκλήθηκε με τις προκαταβολές φόρου για όσους έκλεισαν το μπλοκάκι τους επιχειρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο, οι επαγγελματίες που  έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο, αλλά έχουν ήδη κάνει διακοπή εργασιών, πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες, προκειμένου να σβήσουν την προκαταβολή φόρου που τους έχει βεβαιωθεί.

Όσοι φορολογούμενοι ασκούσαν το 2016 ατομικώς επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά εντός του έτους αυτού τις διέκοψαν, υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις παύσης εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ, χρεώθηκαν φέτος άδικα με προκαταβολή φόρου 100% επί του κύριου φόρου εισοδήματος με τη χρήση του 2016, ενώ κανονικά, σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να απαλλαγούν από την προκαταβολή.

Τα ποσά του φόρου που καλούνται να πληρώσουν αδίκως και παρανόμως είναι τεράστια, καθώς η προκαταβολή φόρου -υπολογίστηκε με συντελεστή αυξημένο από 75% σε 100% επί του κύριου φόρου που αναλογεί στο όποιο εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες- προέκυψε εντός του 2016.

Πώς διαγράφεται η προκαταβολή φόρου 

Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εστάλη στις εφορίες επαναλαμβάνονται όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία και συγκεκριμένα: στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έκλεισε τα βιβλία του μέχρι το τέλος του προηγούμενου από την υποβολή της δήλωσης έτους και στο διανυόμενο έτος δεν υπάρχει εισόδημα και δεν έχει κάνει νέα έναρξη εργασιών, τότε δεν του βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου.

Στην εγκύκλιο δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με όσους φορολογούμενους έκλεισαν το μπλοκάκι τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, είναι πιθανόν να απαιτηθεί να επισκεφθούν την εφορία με τα δικαιολογητικά της διακοπής εργασιών ανα χείρας και να ζητήσουν επανεκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016». Έτσι, εφόσον στο διανυόμενο έτος (δηλαδή φέτος) δεν υπάρχουν εισοδήματα τότε δεν βεβαιώνεται και προκαταβολή.


σχετικα αρθρα