current views are: 9

1 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση14:30

Κινούμενη άμμος το φορολογικό σύστημα: 82 νόμοι άλλαξαν το επενδυτικό πλαίσιο σε 50 μήνες!

Σημαντικό αντικίνητρο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα

Δημοσίευση 14:30’

Σημαντικό αντικίνητρο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα

Οι συχνές αλλαγές του φορολογικού συστήματος αποτελούν το σημαντικότερο αντικίνητρο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα καθώς το κάνουν να μοιάζει με κινούμενη άμμο. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», είναι ίσως ο καθοριστικός παράγοντας που οι επενδυτές αποχωρούν και οι μεγάλες εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, κάτι που έχει μεγάλο κόστος και για το Δημόσιο. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα 50 μηνών σε 4 από τους βασικότερους νόμους που εφαρμόστηκαν το 2014, η κυβέρνηση προχώρησε με άλλους 82 νόμους στην μεταβολή τους.

«Η φορολογική αβεβαιότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλέον ανόητες σπατάλες που κάνει το κράτος, καθώς κοστίζει και δεν αποφέρει έσοδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. «Η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου και οι υψηλοί συντελεστές αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για την οικονομία και ενισχύουν τη φοροδιαφυγή», επισημαίνουν επικεφαλής μεγάλων ελληνικών ομίλων.

Και αν το ζητούμενο, τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως φαίνεται το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν το επιτρέπει . Και δεν το επιτρέπει, καθώς οι συνέπειες της πολυνομίας, αλλά και της κακονομίας είναι δραματικές. Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, η φορολογική αβεβαιότητα «ακυρώνει τις προϋποθέσεις μεγέθυνσης της ελληνικής επιχείρησης, στερώντας έτσι τη δυνατότητα απασχόλησης στους νέους επιστήμονες και στο δημιουργικό ταλέντο.

Έτσι και αυτοί, μαζί με τις ποιοτικές άμεσες ξένες επενδύσεις, αποφεύγουν κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ την Ελλάδα, όπως καταγράφει για άλλη μια φορά το WEF στην ετήσια έρευνα του».

Συγκεκριμένα στην έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 137 χωρών ως προς το εάν η φορολογία αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.


σχετικα αρθρα