current views are: 9

2 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση05:02

Κοινωνικό μέρισμα και για φέτος, αλλά… υπό την αίρεση των θεσμών

Πιθανότατα ένα σημαντικό μέρος θα χορηγηθεί στους 700.000 δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης,

Δημοσίευση 05:02’

Πιθανότατα ένα σημαντικό μέρος θα χορηγηθεί στους 700.000 δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης,

Ποσό 800 εκατ. ευρώ το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών προεξοφλεί ότι θα αποτελέσει φέτος το υπερπλεόνασμα σε ποσοστό 0,45% του ΑΕΠ της μνημονιακής υποχρέωσης  για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του κρατικού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στο τέλος του χρόνου, υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, στην ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπό την αίρεση και έγκριση, αυτή τη φορά, των θεσμών.

Τη χορήγηση για δεύτερη χρονιά κοινωνικού μερίσματος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην περίπτωση που υπάρξει (πολύ πιθανόν) υπέρβαση του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών από το Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για υπέρβαση του στόχου κατά 800 εκατ. ευρώ (0,45%του ΑΕΠ), καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει για το 2017 σε ποσοστό 2,2% του ΑΕΠ (θα καταγράφεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή).

Συγκλίνουσες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι θα υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τους θεσμούς πριν από οποιαδήποτε εξαγγελία για τη διανομή του υπερπλεονάσματος ως κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ένα σημαντικό μέρος θα χορηγηθεί στους 700.000 δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, ενώ το υπόλοιπο η κυβέρνηση σκοπεύει να το διαθέσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, αλλά και για αναπτυξιακούς σκοπούς (δημόσια έργα σε δήμους).


σχετικα αρθρα