current views are: 12

2 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση12:00

Με νέα μέτρα 1,86 δισ. ευρώ κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

Γ. Χουλιαράκης: «Θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων»

Δημοσίευση 12:00’

Γ. Χουλιαράκης: «Θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων»

Νέα, δυσβάσταχτα, μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ φέρνει για το 2018 ο προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα στη Βουλή. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται για το 2018 η μείωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, αλλά και η αύξηση των εισφορών. Την ίδια ώρα διαπιστώθηκε «τρύπα» στα έσοδα για το 2017, τα οποία είναι εκτός στόχων κατά 724 εκατ. ευρώ. Εκτός στόχων τα έσοδα από την άμεση φορολογία, προβληματισμός για τη δημοσιονομική πορεία του 2018. Στο 3,57% του ΑΕΠ [έναντι 3,53%] ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ενώ ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε.

«Ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες» τόνισε ο κ. Βούτσης παραλαμβάνοντας από τον κ. Χουλιαράκη το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018

Το προσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ για το 2018. Οι στόχοι για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι εναρμονισμένοι με αυτούς του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η επίτευξή τους αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Αύγουστο του 2018.

Στο προσχέδιο αποτυπώνεται η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο αναμένεται διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,21% του ΑΕΠ έναντι 1,75% που είναι ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Το ποσό της υπέρβασης, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναμένεται να διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με βάση τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 1,8% που είναι ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Για το 2018 προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 2,4%.

Για το 2018, το προσχέδιο προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 19% από το 20,2% που αναμένεται να κλείσει το 2017. Επίσης αναμένεται πληθωρισμός ύψους 1,1% ελαφρά μειωμένος από το 2017. 

Πάντως, το προσχέδιο ήδη περιλαμβάνει νέα μέτρα. Ο λόγος για τις παρεμβάσεις του προηγούμενου Μαϊου, που θεσπίστηκαν με ισχύ για το 2018, αλλά και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την αρχική συμφωνία του 2015 και την πρώτη αξιολόγηση του 2016. Ανάμεσα στα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός περιλαμβάνεται:

  • Κατάργηση φόρου για ιατρικές δαπάνες
  • Κατάργηση φόρου 1,5% που ισχύει στη μηνιαία παρακράτηση μισθών – συντάξεων.
  • Μείωση κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
  • Αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
  • Φόρος διαμονής 0,5 έως 4 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια – ξενοδοχεία.
  • Αύξηση της εισφοράς που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες η οποία και θα υπολογίζεται επί ακαθάριστων αποδοχών.
  • Κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης.
  • Παρεμβάσεις στα επιδόματα, στην υγεία και στις συντάξεις.

Το ΥΠΟΙΚ επίσης στην ανακοίνωση που συνοδεύει το Προσχέδιο, προαναγγέλλει  νέο μέρισμα για φέτος. «Η υπέρβαση αυτή επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους», επισημαίνει. Ως προς τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει το 2018 το υπουργείο Οικονομικών, αυτές προβλέπουν:

  • Εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
  • Διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
  • Συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, ο προϋπολογισμός προβλέπει:

  • Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4%
  • Μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2%
  • Αύξηση του συνόλου των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων (ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) κατά 12,6%
  • Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,7%
  • Αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,4%

Βλέπουν μείωση εσόδων το 2018

Ως προς την εικόνα των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα καθαρά έσοδα για το 2018 αναμένονται μειωμένα κατά 580 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι των εκτιμήσεων του Μεσοπρόθεσμου. Η εν λόγω εκτίμηση οφείλεται στην επίπτωση που θα έχει στο 2018 η μείωση των άμεσων φόρων του 2017.

Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αναμένεται να μειωθούν κατά 678 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 150 εκατ. έναντι του στόχου. 

Μειωμένες αναμένονται και οι δαπάνες κατά 394 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 48,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο θα αυξηθούν κατά 86 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αφενός λόγω της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων, αφετέρου λόγω της μείωσης του του αριθμού αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.

Μειωμένες έναντι του στόχου αναμένονται οι δαπάνες για την ασφάλιση. Η μείωση κατά 160 εκατ. ευρώ οφείλεται στο «ψαλίδισμα» της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου

Η πορεία του χρέους

Για το 2017 το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 185,7% του ΑΕΠ μειωμένο κατά 0,2% έναντι του 2016. Το 2018 το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 344,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ή στο 184,7% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 1% έναντι του 2017. 

Επίσης, στα ειδικά κεφάλαια του Προσχεδίου γίνεται λόγος για πιθανή νέα  έξοδο στις αγορές φέτος, αλλά αναφέρεται και ο σχεδιασμός για το 2018.  

 

Οι προβλέψεις για το 2017 – Εκτός στόχων κατά 724 εκατ. τα έσοδα

Στο προσχέδιο αποκαλύπτεται «τρύπα» στα έσοδα του 2017 ύψους 1,86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η απόκλιση ανέρχεται σε 3,6% έναντι του στόχου και οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επιστροφές φόρων, στη μείωση κατά 945 εκατ. στο φόρο εισοδήματος, και στη μετακύλιση της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2017 για τον Ιανουάριο του 2018. Εν τέλει, σύμφωνα με το προσχέδιο, τα έσοδα σε δημοσιονομική βάση αναμένεται να είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 724 εκατ. ευρώ. 

Εκτός στόχων αναμένεται να είναι και τα έσοδα από την άμεση φορολογία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο λόγος είναι η μείωση της φορολογικής βάσης και η μετακύλιση της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο αυξημένα έναντι των στόχων είναι τα έσοδα από έμμεσους φόρους κατά 381 εκατ. ευρώ ή 1,4%. Η αύξηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οφείλεται στα έσοδα από τον ΦΠΑ καθώς επίσης και από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Μειωμένα αναμένονται και τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 190 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες για το 2017 αναμένονται στα 49,251 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 593 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού 


σχετικα αρθρα