ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Γιατί η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 15:37 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 18:03
Bloomberg: Γιατί η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα
Facebook Twitter Whatsapp

Αξιωματούχοι που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης λένε ξεκάθαρα πως δεν έχουν το… στομάχι για ακόμη ένα πρόγραμμα διάσωσης όταν λήξει το ισχύον, τον Αύγουστο του 2018, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του.

Με την έλευση των κλιμακίων της τρόικας για την έναρξη της αξιολόγησης να πλησιάζει, καθώς επίσης και με λιγότερο από ένα χρόνο να απομένει μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, όλο και περισσότεροι στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. Θα επιτευχθεί η «καθαρή» έξοδος που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας ή θα χρειαστεί αυξημένος βαθμός εποπτείας; Αυτά τα ερωτήματα προβληματίζουν θεσμικούς παράγοντες και επενδυτές που εμπλέκονται με το ελληνικό ζήτημα.

Αξιωματούχοι που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης λένε ξεκάθαρα πως δεν έχουν το… στομάχι για ακόμη ένα πρόγραμμα διάσωσης όταν λήξει το ισχύον, τον Αύγουστο του 2018, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του. «Εξουθενωμένοι έπειτα από επτά χρόνια αέναων διαπραγματεύσεων, τόσο η Αθήνα, όσο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, θέλουν να αλλάξουν σελίδα. Για να γίνει όμως αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, την ώρα που οι πιστωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους», συνεχίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χρυσολωράς που υπογράφει το δημοσίευμα.

Ορισμένοι εκ των παρατηρητών των εξελίξεων στην Ελλάδα, όπως ο Μουχτάμπα Ραχμάν, διευθυντής του Eurasia Group, συμμερίζονται την εν λόγω άποψη. «Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ούτε στην Αθήνα, ούτε ανάμεσα στους πιστωτές, αλλά το Eurogroup θα θέλει να κρατήσει σφιχτά τα λουριά στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλίζει πως τα δάνεια που έδωσε θα αποπληρωθούν και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Επομένως η ερώτηση είναι: Ποια είναι η καλύτερη συμφωνία για να επιτευχθεί αυτό», ανέφερε στο Bloomberg.

Οι χαμηλές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και η υπόσχεση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους το επόμενο καλοκαίρι, ενδεχομένως να καταστήσουν την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο ευκολότερη, ενώ το προφίλ του χρέους [οι αποπληρωμές δηλαδή] και το σχεδιαζόμενο «μαξιλαράκι» ρευστότητας θα μπορούσα να πείσουν τους πιστωτές πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή στήριξης ή νέα δάνεια διάσωσης το 2018, εκτιμούν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως δεν έχουν πειστεί όλοι ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι εύκολη υπόθεση. Για να χτίσει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας, η Ελλάδα θα πρέπει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα τους επόμενους 10 μήνες και να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις. Και η πρότερη εμπειρία, εκτιμά το Bloomberg, δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Μια σειρά από επενδύσεις – περιλαμβανομένης και αυτής του Ελληνικού- καθυστερούν επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τον με τον σύμβουλο στρατηγικής της Bank of America Αθανάσιο Βαμβακίδη, η Ελλάδα χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύεις, ιδίως από το εξωτερικό. Ωστόσο σε αυτόν τον τομέα η εφαρμογή τους καθυστέρησε χαρακτηριστικά».

Στο θετικό σενάριο, μια καθαρή έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει ομαλή υλοποίηση των δεκάδων μεταρρυθμίσεων που έχουν συνδεθεί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου διάσωσης προς την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, που κάνει αναφορά στις τοποθετήσεις υπουργών και δανειστών ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017. Οι επενδυτές ωστόσο, αναφέρει το Bloomberg είναι αρκετά σκεπτικοί, καθώς σχεδόν όλες οι προηγούμενες αξιολογήσεις καθυστέρησαν λόγω των διαφωνιών με το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

«Οι επί μακρόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων τραυματίζουν την ελληνική οικονομία» τονίζει ο κ. Βαμβακίδης και σημειώνει πως «η τρίτη αξιολόγησης θα είναι επίσης δύσκολη, δεδομένου του ότι επικεντρώνεται σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να… ξεχάσει το παρελθόν της ώστε να κλείσει αυτή την αξιολόγηση στην ώρα της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη όμως και εάν αυτή η χρονική στιγμή είναι διαφορετική, οι σκεπτικιστές πείθονται δύσκολα πως μια καθαρή έξοδος από το μνημόνιο είναι τόσο καλή ιδέα. Ένας αξιωματούχος υποστήριξε πως εάν ολοκληρωθεί το μνημόνιο θα σημαίνει πως οι υποβαθμισμένες από τους οίκους αξιολόγησης τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η ΕΚΤ για φθηνή ρευστότητα ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα και θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό ELA.

Το ενδεχόμενο επίσης τα ελληνικά ομόλογα να μη συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης [για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ελάφρυνση χρέους και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως όταν αυτό συμβεί, το QE, θα βρίσκεται σε εξέλιξη ή θα έχει ολοκληρωθεί] ενδεχομένως να επηρεάσει επί τα χείρω την ελκυστικότητά τους. Για άλλους αξιωματούχους πάντως, ο πραγματικός λόγος ανησυχίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η Ελλάδα θα επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

«Οι πιστωτές θέλουν τα χρήματά τους πίσω και φοβούνται πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις παλιές κακές συνήθειες χωρίς κάποιον μηχανισμό εποπτείας», ανέφερε ο κ. Βαμβακίδης.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται πως οι χώρες που βγαίνουν από τα προγράμματα διάσωσης παραμένουν σε ελαφρά μορφή εποπτείας μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων που έχουν λάβει. Έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμα και εάν η Ελλάδα καταφέρει την καθαρή έξοδο, δεν θα μπορεί να κάνει ότι θέλει στη δημοσιονομική της πολιτική. Επιπρόσθετα οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους θα προϋπέθετε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Αξιωματούχος, ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο φόβος για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα είναι ο λόγος που οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα θέλουν να βγάλουν αυτό το «στενό σακάκι».

«Σε έναν χρόνο από τώρα αναμένω η Ελλάδα και οι πιστωτές της να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία που θα είναι παρόμοια με ένα επίσημο πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα αποκαλείται έτσι και θα περιλαμβάνει προϋποθέσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους», σχολίασε ο κ. Βαμβακίδης.