current views are: 4

16 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση16:26

Κλειδωμένα ΑΦΜ για χρέη στους δήμους – Ένα εκατομμύριο έχουν ληξιπρόθεσμες 325 εκατ. ευρώ

Μόνο στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εκατομμύριο οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατομμύρια ευρώ αφορούν απλήρωτες κλήσεις.

Δημοσίευση 16:26’
Εφορία

Μόνο στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εκατομμύριο οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατομμύρια ευρώ αφορούν απλήρωτες κλήσεις.

Με δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή και δέσμευση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών στους δήμους της χώρας. Στο επόμενο βήμα ακολουθούν οι κατασχέσεις

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», μόνο στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εκατομμύριο οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατομμύρια ευρώ αφορούν απλήρωτες κλήσεις. 

Στις εφορίες, τα φαινόμενα αγανακτισμένων φορολογουμένων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το ΑΦΜ τους είναι κλειδωμένο για κάθε συναλλαγή ή οι όποιες αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα έχουν δεσμευθεί χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι απλήρωτες κλήσεις αποτελούν μια συνηθισμένη αιτία.

Παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες του δήμου, αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα – συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας – όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή αναζητώντας την επιστροφή φόρων εισοδήματος. 

Παράδειγμα

 Η περίπτωση του Α.Μ. είναι ενδεικτική. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης οδήγησε σε βεβαίωση επιστροφής φόρου 110 ευρώ, την πίστωση των οποίων αναζήτησε πηγαίνοντας στην εφορία του. Εκεί διαπίστωσε ότι ο ΑΦΜ του ήταν κλειδωμένος, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η επιστροφή φόρου. Δεδομένου ότι δεν είχε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις σε εκκρεμότητα, μια αναζήτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων τον έφερε αντιμέτωπο με ραβασάκι δέκα απλήρωτων κλήσεων την περίοδο 2011-12. Το αρχικό κεφάλαιο των 500 ευρώ οφειλών, με προσαυξήσεις 113,44 ευρώ, στάθηκε ικανό για τη δέσμευση του ΑΦΜ του φορολογουμένου από τις 8 Μαρτίου 2017. Από τότε έως τις 14 Αυγούστου, οπότε εστάλη το αίτημα ενημέρωσης στο Τμήμα Διαχείρισης Καθημερινότητας του Δήμου Αθηναίων, ο φορολογούμενος δεν είχε ιδέα ότι είχε κλειδώσει ο ΑΦΜ του.

Στις 17 Αυγούστου ακολούθησε η απάντηση του δήμου και οι απορίες λύθηκαν. 

Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα. Είναι συνήθως ο προάγγελος – μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια, εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους – των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ πυροδοτούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή ΑΦΜ. Κατασχέσεις δεν αποκλείονται ακόμα και για χαμηλότερες οφειλές.

Ξεκλειδώστε

Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους σε έως και εκατό δόσεις, τα κλειδωμένα ΑΦΜ μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι εφόσον έχει προηγηθεί η εξόφληση τουλάχιστον του 20% της συνολικής οφειλής. Η ρύθμιση των εκατό δόσεων έχει ενεργοποιηθεί στον Δήμο Αθηναίων και σταδιακά σε όλους τους δήμους της χώρας, αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν περιορισμένο ενδιαφέρον. 

Πάντως, αρμόδια στελέχη του δήμου αναμένουν αυξημένη κίνηση για τη διευθέτηση οφειλών.

Η ρύθμιση προβλέπει πως οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, μπορούν κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να ρυθμίζονται σε έως εκατό δόσεις με έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις. 

Επειτα από αίτηση του οφειλέτη μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή από προσαυξήσεις κατά 50%, 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή 60%, 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 70%, 2 έως 24 δόσεις με απαλλαγή κατά 80% και με την προϋπόθεση ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 20 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων για τον διακανονισμό της οφειλής, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.


σχετικα αρθρα