current views are: 5

17 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση14:00

ΙΟΒΕ: Κάτω του 1,5% η ανάπτυξη για το 2017

Σε ότι αφορά τα δεδομένα για το 2018 ο πήχης ανάπτυξης σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζει το 2%

Δημοσίευση 14:00’

Σε ότι αφορά τα δεδομένα για το 2018 ο πήχης ανάπτυξης σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζει το 2%

Κάτω του 1,5%  και προσεγγίζοντας το 1,3% τοποθετείται για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε πραγματικούς όρους το ΙΟΒΕ.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα για το 2018 ο πήχης ανάπτυξης σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζει το 2%. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Βασικός ωθητικός παράγοντας αναμένεται να είναι η διεύρυνση των εξαγωγών (+7%), ενώ έπονται σε συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ οι επενδύσεις (+12 έως 15%), η επιτάχυνση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και οι αποκρατικοποιήσεις.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας, η οικονομία έχει δυναμική ανάπτυξης που αναμένεται να ενισχυθεί στο επόμενο έτος, ωστόσο αν εξέλθει από την κρίση και τα προγράμματα προσαρμογής χωρίς να υλοποιηθούν οι ουσιώδεις αλλαγές που εκκρεμούν η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια και εύθραυστη. Στην καλύτερη περίπτωση η οικονομία θα βρεθεί στο ίδιο σημείο από πλευράς ανταγωνιστικότητας που υπήρχε πριν την κρίση, αλλά πλέον χωρίς πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση.

 Αναφερόμενος στις προβλέψεις για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, ο κ. Βέττας τόνισε ότι “ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφεται αποτελεί σαφώς θετική εξέλιξη, όμως είναι περίπου στο ήμισυ του ρυθμού που είχε τεθεί ως στόχος (σ.σ. και τελικά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω). Σε σύγκριση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών, η απόκλιση αυξάνεται αντί να μειώνεται. Το επίκεντρο του προβλήματος συνδέεται άμεσα με την ιδιαίτερα ασθενή δυναμική των επενδύσεων”.

Το Ινστιτούτο προειδοποιεί μάλιστα ότι μολονότι φέτος δεν αναμένεται να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα, οι στόχοι του 2018 είναι «φιλόδοξοι», καθώς η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές «συμπιέζουν τα εισοδήματα και τη φορολογική βάση».

Παρά τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προσαρμογής, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 αναμένεται να είναι 678 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, οδηγώντας με μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Φορολογικά όσο και ασφαλιστικά, εφαρμόζεται ένα σύστημα που επιβαρύνει υπέρμετρα όσους συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα είναι περίπλοκο και ευμετάβλητο, ώστε λειτουργεί και ως εμπόδιο εισόδου», τονίζει ο ΙΟΒΕ.


σχετικα αρθρα