current views are: 6

19 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση14:06

«Γρίφος» ο κοινός μηχανισμός είσπραξης φόρων και εισφορών

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλά τεχνικά, διοικητικά αλλά θεσμικά προβλήματα

Δημοσίευση 14:06’

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλά τεχνικά, διοικητικά αλλά θεσμικά προβλήματα

Εναν νέο… πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, κατά την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών, αυτόν της ενοποίησης του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, ανέδειξε χθες η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ”Καθημερινή’‘, πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι εκπρόσωποι των πιστωτών συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Ενόψει της άφιξης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Εύης Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» που θα προβλέπει ότι θα ενοποιηθούν πλήρως οι εισπρακτικές υπηρεσίες των υπουργείων Oικονομικών και Eργασίας έτσι ώστε να υπάρχει κοινός μηχανισμός βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και εισφορών. Η σχετική μνημονιακή υποχρέωση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί εντός του 2018, αλλά πρέπει έως το τέλος του 2017 να συνταχθεί ο οδικός χάρτης των απαραίτητων βημάτων προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλά τεχνικά, διοικητικά αλλά θεσμικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, κυρίως μετά την εμπειρία της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ. Δεν αποκλείεται, δε, να αποδειχθεί και εξαιρετικά κοστοβόρο, εάν αποφασιστεί η δραστική μεταβίβαση από τα σημερινά συστήματα του ΕΦΚΑ, του ΚΕΑΟ και της ΑΑΔΕ σε ένα ενιαίο σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης τόσο των εισφορών όσο και των φόρων. Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνήσουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, να πάμε σταδιακά στην ενοποίηση.

Αρχικά, πρέπει να προβλεφθεί η πλήρης επικοινωνία των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, η δυνατότητα πρόσβασης του ΚΕΑΟ σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης και στη συνέχεια να επιτευχθούν η βεβαίωση, καθώς και η είσπραξη ασφαλιστικών και φορολογικών εσόδων. Ειδικά, δε, η βεβαίωση των ασφαλιστικών εισφορών προϋποθέτει βαθιά γνώση των ασφαλιστικών θεμάτων, καθώς αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ασφαλιστικό χρόνο, ενώ ακόμη και μετά την ενοποίηση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών υπάρχουν διαφοροποιήσεις κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης απασχόλησης.

Η πρώτη αντίδραση των δανειστών αναμένεται από τα τεχνικά κλιμάκια που ξεκινούν τις συναντήσεις με τα στελέχη των ελληνικών υπουργείων από σήμερα. Να σημειωθεί ότι, κατά τη χθεσινή, προπαρασκευαστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, δεν συζητήθηκε το θέμα της ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις, το οποίο βέβαια απασχολεί τα δύο υπουργεία και αναμένεται επίσης να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο με τα τεχνικά κλιμάκια όσο και με τους επικεφαλής των δανειστών.


σχετικα αρθρα