current views are: 12

20 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση18:15

Νέο «θρίλερ» με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Δημοσίευση 18:15’

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Μία εβδομάδα έχουν στη διάθεσή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να μην πάνε με άδεια χέρια στο EuroWorking Group, όπου θα κριθεί αν η Αθήνα έχει μειώσει «καθαρά» -δηλαδή χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέα- κατά 1,2 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την ‘‘Ελευθερία του Τύπου”, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν τίθεται εν αμφιβόλω και ότι έστω και την τελευταία στιγμή τα χρήματα θα εκταμιευθούν.

Ωστόσο, οι… έξω περιμένουν στοιχεία και υπενθυμίζουν ότι η υποδόση είναι διαθέσιμη ως τις 31 Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επιστροφές φόρων περίπου 1,5 δισ.ευρώ, ωστόσο από τα ταμειακά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος – στο ΓΛΚ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με τα δικά τους – φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο πληρώθηκαν μόλις 482 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων και συνολικά στο εννεάμηνο 1,696 δισ. ευρώ, έναντι 2,029 δισ. ευρώ πέρυσι. 

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, που αποτελεί για τους δανειστές ένα από τα ”κλειδιά” για την αναγκαία ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, λειτούργησαν και ως…κόκκινο πανί μετά τις ανακοινώσεις περί κοινωνικού μερίσματος.

Την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει, πριν καν συμφωνηθεί με τους ”θεσμούς”, το ύψος του φετινού πλεονάσματος, μέρισμα 1 δισ. ευρώ, οι ξένοι τεχνοκράτες δείχνουν με το ένα χέρι το… ταμπλό των κρατικών οφειλών, που φτάνουν στα 6 δισ. ευρώμ και με το άλλο την επιστολή Τσακαλώτου, ο οποίος είχε δεσμευθεί πέρυσι για συμφωνία σε τρεις φάσεις: 1) Για το εύρος της υπεραπόδοσης, 2) για την βιωσιμότητα της και 3) γα διάθεση του υπερπλεονάσματος είτε στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είτε στη μείωση φορολογικών συντελεστών είτε στο ξεφόρτωμα των κρατικών οφειλών.


σχετικα αρθρα