current views are: 5

20 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση17:59

Γ. Στουρνάρας: Θεμελιώδης ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα

Ο διοικητής της Τράπεζας την Ελλάδας αναγνώρισε ότι παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η χώρα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο στην προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της όσο και στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Δημοσίευση 17:59’

Ο διοικητής της Τράπεζας την Ελλάδας αναγνώρισε ότι παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η χώρα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο στην προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της όσο και στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

«H επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο  διοικητής της Τράπεζας την Ελλάδας αναγνώρισε ότι παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η χώρα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο στην προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της όσο και στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι ο ρόλος τους είναι θεμελιώδης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας, εντός του οποίου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και, εκμεταλλευόμενη τα δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τη σύγχρονη τεχνολογία, θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη. O ρόλος του κράτους έγκειται ακριβώς στη δημιουργία αυτού του πλαισίου, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος μεταρρύθμισης.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων είναι μακροχρόνια ενώ το κόστος είναι άμεσο. Αυτό εξηγεί, όπως ανέφερε, το γιατί κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ νομοθετήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Επιπλέον, όπως είπε το κόστος αφορά λίγους και το όφελος πολλούς. Οι λίγοι που ενδεχομένως χάνουν άμεσα από μια μεταρρύθμιση εναντιώνονται και παρεμβαίνουν με σφοδρότητα στο δημόσιο διάλογο, ενώ οι πολλοί που ωφελούνται δεν την υπερασπίζονται με την ίδια θέρμη.

Παρά ταύτα όπως υποστήριξε παρατηρείται μία μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας ως προς τις αναγκαίες πολιτικές”. Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα μεγάλες ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες.

«Για να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες, θα πρέπει όπως υπογράμμισε ο ίδιος να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος υπενθύμισε ότι ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες εκείνες όπου η κρατική περιουσία αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ.


σχετικα αρθρα