current views are: 10

21 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση06:09

Τα εργασιακά και ασφαλιστικά «αγκάθια» της γ’ αξιολόγησης – Τι έρχεται για συντάξεις χηρείας, απεργίες, προνοιακά επιδόματα

Την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών

Δημοσίευση 06:09’

Την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών

Τον βαθμό υλοποίησης η μη των συμφωνηθέντων αλλά και πιθανές εκκρεμότητες που παραμένουν στα εργασιακά και ασφαλιστικά ελέγχουν τις τελευταίες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενόψει του ερχομού την ερχόμενη Δευτέρα των επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι θα έχουν τις πρώτες επαφές με το Υπουργείο Εργασίας ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών θα τεθούν προαπαιτούμε να που προβλέπεται να εφαρμοστούν από πέρυσι με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση με τους δανειστές για το τρίτο Μνημόνιο.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αποτελέσουν “αγκάθια” κατά τη διαπραγμάτευση είναι:

α) Οι συντάξεις χηρείας. Το Υπουργείο Εργασίας μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου θα προτείνει στους θεσμούς τον καθορισμό βάσης τουλάχιστον 384 ευρώ για τις συντάξεις χηρείας, όσο δηλαδή η εθνική σύνταξη η 330 ευρώ όσο η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερήλικων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί το φαινόμενο των πενιχρών συντάξεων (150-200 ευρώ) που χορηγούνται σήμερα σε χήρους/ρες.

β) Προνοιακά επιδόματα. Με βάση την περυσινή συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπεται για τη διετία 2017-2018 εξοικονόμηση 259 εκ. ευρώ με μείωση, κατάργηση η συγχώνευση επιδομάτων(οικογενειακά κλπ)Το Υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αντιπροτείνει εφαρμογή αντίμετρου από το 2018 που προβλέπει αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

γ) Απεργίες. Για να κηρυχθεί απεργία από το πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να αποφασιστεί με τη συμμετοχή σε γενική συνέλευση του 50 συν 1 των εργαζομένων μιας επιχείρησης.

δ) Είσπραξη φόρων και εισφορών.. Αποτελεί μνημονιακή δέσμευση που ωστόσο θα λάβει παράταση στην εφαρμογή της. Προβλέπεται η δημιουργία κοινού δικτύου για την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

ε) ΕΔΟΕΑΠ.. Το Ταμείο ιατροφαρμακευτικών παροχών και επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων κινδυνεύει λόγω κατάργησης του αγγελιόσημου να βάλει λουκέτο. Από πλευράς ΕΣΗΕΑ έχει προταθεί η επιβολή ενός πόρου 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων και αύξηση των εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων. Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είπαν όχι και το θέμα μετατέθηκε για επίλυση σε συνάντηση που θα έχει το Υπουργείο Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών..


σχετικα αρθρα