ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρεμιέρα με «αγκάθια» για την Γ’ Αξιολόγηση - Τι θα συζητηθεί

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2017, 05:01 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2017, 14:57
Πρεμιέρα με «αγκάθια» για την Γ’ Αξιολόγηση - Τι θα συζητηθεί
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 15:00 το ραντεβού Γ. Χουλιαράκη - Θεσμών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής των Θεσμών για τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που αφορούν την τρίτη Αξιολόγηση, με το οικονομικό επιτελείο να μπαίνει απευθείας στα... βαθιά. Τα ραντεβού με τους Θεσμούς αρχίζουν σήμερα στις 15:00 με τα δημοσιονομικά θέματα να τίθενται επί τάπητος. 

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τίθεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα απουσιάζει στα Ιωάννινα. 

Ο κ. Χουλιαράκης αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει στους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανζίσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) μια επισκόπηση των στοιχείων για το 2017 και τις προοπτικές για το 2018.

Παράλληλα, θα καταθέσει και στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες, ώστε την Πέμπτη το Euro Working Group να ανάψει το «πράσινο φως» να δοθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν το τέλος Οκτωβρίου και να μην χαθεί.

Το μενού των ραντεβού με τους Θεσμούς

Στα ραντεβού με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, η κυβέρνηση θα κληθεί να πείσει το ΔΝΤ ότι θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ και ότι θα μείνει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα.

Ως γνωστόν, οι δανειστές έχουν εκφράσει ενστάσεις στις προθέσεις της κυβέρνησης να μοιράσει εξ ολοκλήρου το πιθανό υπερπλεόνασμα αποκλειστικά σε εφάπαξ παροχή. Η κυβέρνηση αναμένεται να αντιπροτείνει, να μοιραστεί ένα δοθεί ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα υπόλοιπα ως εφάπαξ παροχή, στα περσινά πρότυπα.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να απαντήσει στον προβληματισμό που εκφράζει το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2018, χωρίς επιπλέον μέτρα, εκτός από αυτά ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί. Το ΔΝΤ από την πλευρά του θέτει στόχο για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και εκτιμά πως αυτός θα επιτευχθεί.

Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους Θεσμούς γιατί τους τελευταίους μήνες υλοποιήθηκαν μόλις 20 από τα 95 προαπαιτούμενα και να τους πείσουν πως θα μπορέσουν μέχρι τα τέλη του έτους πως θα ψηφιστούν και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 75.

Ανάμεσα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στο δημόσιο, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθώς επίσης και η περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο EuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης θα κατατεθούν τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. 

Εκπρόσωπος Θεσμών: Καθοριστική η Γ΄Αξιολόγηση

Εκπρόσωπος των θεσμών διαμήνυε ότι αυτή η τρίτη αξιολόγηση είναι η πιο καθοριστική για το τέλος του προγράμματος για τρεις βασικούς λόγους. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» πρώτον, με την ολοκλήρωσή της και την εκταμίευση που θα ακολουθήσει θα ενισχυθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μεταμνημονιακή εποχή, δεύτερον, η έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα έστελνε ένα δυνατό σήμα στην αγορές ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και, τρίτον, οι θεσμοί τονίζουν ότι οι δύσκολες συζητήσεις για το χρέος γίνονται καλύτερα σε περιόδους ηρεμίας. 

«Δεν πρέπει να είναι ανοικτή η τρίτη αξιολόγηση όταν ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τρία σενάρια

Σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, που επικαλείται η «Καθημερινή», το ένα σενάριο είναι να τελειώσει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία του ΔΝΤ, το οποίο και θα αποχωρήσει.

Το δεύτερο και χειρότερο είναι να παραταθεί η αξιολόγηση, πέραν του χρονικού ορίζοντα του Ιανουαρίου, που θεωρείται αποδεκτός (ο Δεκέμβριος κρίνεται μάλλον φιλόδοξος), επιτρέποντας ίσως στο ΔΝΤ να παραμείνει εντός, χωρίς χρηματοδότηση, όπως σήμερα.

Το τρίτο είναι να πάρει η Ευρώπη κάποια μέτρα για το χρέος εγκαίρως και να ληφθούν αποφάσεις για τις τράπεζες, που θα επιτρέψουν την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου. Ο ρόλος της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα είναι προφανώς καθοριστικός εδώ.