current views are: 7

28 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση06:00

Πρόστιμα «φωτιά» σε επιχειρήσεις για «μαύρη» εργασία – Οι κλάδοι με την υψηλότερη παραβατικότητα

Με ρυθμό πολυβόλου πέφτουν τελευταία τα πρόστιμα σε δεκάδες επιχειρήσεις

Δημοσίευση 06:00’
Κορωνοϊός

Με ρυθμό πολυβόλου πέφτουν τελευταία τα πρόστιμα σε δεκάδες επιχειρήσεις

Με ρυθμό πολυβόλου πέφτουν τελευταία τα πρόστιμα από τους Επιθεωρητές Εργασίας σε δεκάδες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αδήλωτους εργαζόμενους ή καταστρατηγούν μονίμως την εργασιακή νομοθεσία.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μπει φρένο σε σημαντικό κομμάτι της αγοράς το οποίο δραστηριοποιείται παρανόμως τα τελευταία χρόνια καταπατώντας νόμους και υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και κράτος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας οι περισσότερες εργασιακές παραβάσεις, όπως μη καταβολή δεδουλευμένων, χρονικά όρια εργασίας, αδήλωτη εργασία κλπ καταγράφονται σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που έχουν να κάνουν με την εστίαση, το λιανεμπόριο και προσωπικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα

*στις κατασκευές το 2016 έγιναν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας 336 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 65 πρόστιμα σε ισάριθμες επιχειρήσεις και τα ποσά που καταλογίστηκαν στους παραβάτες έφτασαν τις 218.868 ευρώ.

*στο λιανεμπόριο έγιναν 8.307 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 1149 πρόστιμα και τα ποσά που καταλογίστηκαν και εστάλησαν για πληρωμή στις εφορίες ήταν 4,3 εκ.ευρώ

*στην εστίαση οι έλεγχοι έφτασαν τους 5.121 ,1981 ήταν τα πρόστιμα σε εστιατόρια και ταβέρνες και 8,2 εκ.ευρώ τα καταλογισθέντα ποσά.

*στην υγεία έγιναν 459 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 75 πρόστιμα και καταλογίστηκαν 430.000 ευρώ

* σε υπηρεσίες προσωπικών υποθέσεων έγιναν 611 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 75 πρόστιμα και οι καταλογισμοί ξεπέρασαν τις 703.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις από πλευράς ΣΕΠΕ βασίζονται σε αναλύσεις κινδύνου όπως υψηλή παραβατικότητα επιχειρήσεων την τελευταία διετία,υψηλός αριθμός δηλωθέντων ατυχημάτων εργαζομένων,καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας,χαμηλό η μηδενικό επίπεδο συμμόρφωσης στις υποδείξεις των επιθεωρητών κλπ.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία οι συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ συνήργησαν στο να μειωθεί την διετία 2015-2016 η αδήλωτη εργασία σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας (ποσοστό 13,58% έναντι 19,7% το 2014),ενώ καταβλήθηκαν περισσότερα από 24 εκ.ευρώ δεδουλευμενες οφειλές σε εργαζόμενους.


σχετικα αρθρα