current views are: 19

29 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση07:00

Η «κινέζικη» πολυκατοικία στην καρδιά της Αθήνας – Τρεις επενδυτές αγόρασαν 30 ακίνητα

Το συνολικό τίμημα που αναγράφεται στα συμβόλαια είναι 267.500 ευρώ (με αντικειμενική αξία 1.393.000 ευρώ).

Δημοσίευση 07:00’
Πηγή: ΑΠΕ

Το συνολικό τίμημα που αναγράφεται στα συμβόλαια είναι 267.500 ευρώ (με αντικειμενική αξία 1.393.000 ευρώ).

Πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» μίλησε για Κινέζο επενδυτή που αγόρασε 100 διαμερίσματα στα Εξάρχεια. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι να τον αναζητούν και να θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές. 

Ωστόσο, ένα είναι το δεδομένο. Η αγορά του real estate στην Ελλάδα κινείται σε ρυθμούς… Κίνας. 

Νέο ρεπορτάζ από την «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει πως παρότι έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί ο συγκεκριμένος επενδυτής εντούτοις υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες όπως αυτή τριών Κινέζων που έχουν αγοράσει 30 ακίνητα στα Εξάρχεια (Ιπποκράτους).

Η πρώτη εκ των επενδυτών βρίσκεται χρόνια στην Ελλάδα και οι άλλοι δύο, ανδρόγυνο, πήραν «χρυσή βίζα» το 2014 και εκτοτε διαμένουν στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έχει μεγάλη απήχηση στην Κίνα με αποτέλεσμα να παρακινηθούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τον Δεκέμβριο του 2015 να αποκτήσουν 30 ακίνητα. 

Πρόκειται για μικρά διαμερίσματα (45-50 τμ) και κάποια μαγαζιά που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, στην οδό Ιπποκράτους.

Το συνολικό τίμημα που αναγράφεται στα συμβόλαια είναι 267.500 ευρώ (με αντικειμενική αξία 1.393.000 ευρώ).

Λίγες εβδομάδες μετά την αγορά μάζεψαν όλους τους ενοίκους σε μια συνάντηση και με τη βοήθεια διερμηνέα τους ανακοίνωσαν πως τα συμβόλαιο τους δεν θα ανανεώνονταν. 

Ορισμένοι, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» αντέδρασαν αλλά οι νέοι ιδιοκτήτες φρόντισαν να μην υπάρξουν εντάσεις. 

Τους είπαν πως δεν σκόπευαν να κινηθούν δικαστικά και ζήτησαν απ’ όλους να τους πουν πόσο καιρό χρειάζονταν για να βρουν άλλο σπίτι. Προσφέρθηκαν μάλιστα να αναλάβουν το κόστος της μετακόμισης. Πήρε πάνω από ένα χρόνια για να φύγει και ο τελευταίος ένοικος, με τους περισσότερους να αρνούνται να καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα τα οφειλόμενα ενοίκια.

Γενική ανακαίνιση

Ένα χρόνο μετά την αγορά δεκάδες συνεργεία κατά κύριο λόγο Κινέζων εργατών ξεκίνησαν μια μεγάλη ανακαίνιση. Κράτησαν την πρόσοψη αλλά εντός άλλαξαν τα πάντα. Προς το παρόν τα διαμερίσματα ενοικιάζονται μέσω Airbnb, αλλά παράλληλα προσπαθούν να πουλήσουν 25 από αυτά. Τα έχουν «γκρουπάρει» έτσι ώστε να έχουν συνολικό τίμημα 250.000 ευρώ – όσο δηλαδή χρειάζεται κάποιος για να βγάλει βίζα – και υπολογίζουν πως ο αγοραστής θα έχει ένα εισόδημα της τάξης των 1.050 ευρώ τον μήνα. Τον περασμένο Μάιο πούλησα τα πρώτα τρία σε ένα Κινέζο για 250.001 ευρώ. Στόχος είναι να βγάλουν κάτι παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ. 

«Βλέπετε, όλοι έχουμε καταλάβει πως υπάρχει ψωμί στη “χρυσή βίζα” και θέλουμε από λίγο», εξηγεί ο Πέτρος Τσανγκ. «Βέβαια κάποιοι, όπως οι επενδυτές των Εξαρχείων, παίρνουν τη φραντζόλα ενώ άλλοι, όπως εγώ τα ψίχουλα», συμπληρώνει γελώντας.

Ο ίδιος είναι, με όρους αγοράς, ατζέντης, συνεργάζεται δηλαδή με ελληνικά δικηγορικά και μεσιτικά γραφεία και αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών του που έρχονται σε αναζήτηση ακινήτων. «Δυστυχώς, δεν προλαβαίνω να ασχολούμαι όσο θα ήθελα. Έχω πουλήσει μόνο 80 σπίτια», λέει.

Ο ίδιος κάνει τα πάντα για τους πελάτες του. Τους κλείνει εισιτήρια, τους βρίσκει ξενοδοχεία, τους προτείνει εστιατόρια και τους προσφέρει ένα κινέζο οδηγό για τις μετακινήσεις τους. 

Αν γίνει το συμβόλαιο παίρνει ένα γενναιόδωρο ποσοστό, αλλά πλέον χρεώνει χωριστά και τις υπηρεσίες του. «100 ευρώ την ημέρα, αν και τα χρήματα αυτά τα επιστρέφω αν προσχωρήσει η αγορά», διευκρινίζει.


σχετικα αρθρα