current views are: 5

30 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση13:02

Σε υψηλό 17ετίας το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα «βυθίζεται»

Συνολικά στην ευρωζώνη ο δείκτης κινήθηκε στo υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Δημοσίευση 13:02’

Συνολικά στην ευρωζώνη ο δείκτης κινήθηκε στo υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν.

Ο δείκτης ESI διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες από 100,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Συνολικά στην ευρωζώνη ο δείκτης κινήθηκε στo υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Ο ESI κατέγραψε στην χώρα μας μείωση (-2,3) που οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα.

Υψηλό 17ετίας στην ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 114 μονάδες από 113,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001. Στην Ε.Ε., ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 114,2 μονάδες από 113,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007.

Το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη οφείλεται στη σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών. Μόνο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο δείκτης ESI αυξήθηκε σημαντικά στη Γερμανία (+2,1) και, σε μικρότερο βαθμό, στην Ιταλία (+1,0), ενώ παρέμεινε γενικά σταθερός στην Ισπανία (+0,3) και στις Κάτω Χώρες (+0,1) και μειώθηκε σημαντικά στη Γαλλία (-1,6).


σχετικα αρθρα