current views are: 7

6 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση06:47

Πλειστηριασμοί: Οι δανειστές ζητούν να… συλλαμβάνονται οι αλληλέγγυοι!

Αποχή κήρυξαν οι συμβολαιογράφοι

Δημοσίευση 06:47’

Αποχή κήρυξαν οι συμβολαιογράφοι

Ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι ελπίδες που διατηρούν πλέον οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας, ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 29 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω συμβολαιογραφείων και ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο στην οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι από το εσωτερικό και από το εξωτερικό να πλειοδοτούν υποβάλλοντας τις προσφορές τους.

Αιτία η απόφαση των συμβολαιογράφων Αθήνας και Πειραιά να προχωρήσουν σε αποχή μέχρι το τέλος του χρόνου διαμαρτυρόμενοι για τα αλλεπάλληλα κρούσματα βιαιοπραγιών και προπηλακισμών σε βάρος συναδέλφων τους σε ειρηνοδικεία της Αθήνας από ομάδες αλληλέγγυων που διακόπτουν κατά κόρον την εκτέλεση πλειστηριασμών.

Το όλο ζήτημα ετέθη μετ’ επιτάσεως και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από κλιμάκιο των θεσμών, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μεριμνήσει για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία θέτοντας τέρμα στις συνεχείς παρακωλήσεις και ματαιώσεις που προκαλεί μια συγκεκριμένη ομάδα αλληλέγγυων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Τόσκας ανέφερε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι ο νόμος δεν θεωρεί αυτεπάγγελτα διωκόμενη τη συμπεριφορά των αλληλέγγυων, καθώς δεν προκαλούν υλική ζημία ή σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στους χώρους διενέργειας των πλειστηριασμών.

Για να συλληφθούν θα πρέπει, όπως ανέφερε, να υποβληθεί μήνυση από μέρους ή των συμβολαιογράφων ή του εκπροσώπου της επισπεύδουσας τράπεζας. Επ’ αυτών οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει ο νόμος και να διώκεται ως αυτεπάγγελτο αδίκημα η παρακώληση και ματαίωση πλειστηριασμών από τρίτους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι θεσμοί, εν όψει της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος, θεωρούν ως κρίσιμο προαπαιτούμενο τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων ως κατασταλτικό μέτρο κατά των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια με απώτερο στόχο, όπως έχει συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά, να μειωθεί έως το τέλος του 2019 κατά 40% ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις ελληνικές συστημικές τράπεζες που σήμερα φτάνει τα 102 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ήδη οι Τράπεζες έχουν προγραμματίσει για το 2018 τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμούς, ενώ σε μεγάλο αριθμό πλειστηριασμών θα προχωρήσει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για χρέη οφειλετών της στην Εφορία εφαρμόζοντας, για πρώτη φορά, ως τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

 


σχετικα αρθρα