current views are: 3

8 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:19

Έρευνα: Τα capital controls ήρθαν για να μείνουν – Πώς άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς κατά 48%, καθώς συχνά εξαντλούν τα όρια ανάληψης μετρητών, ενώ έχουν μειώσει και τη χρήση τους κατά 62%.

Δημοσίευση 19:19’

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς κατά 48%, καθώς συχνά εξαντλούν τα όρια ανάληψης μετρητών, ενώ έχουν μειώσει και τη χρήση τους κατά 62%.

Μείωση της χρήσης μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές, αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και ταυτόχρονα σταδιακή προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα προκύπτουν ως βασικά δεδομένα από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με τα Capital controls και την επίδρασή τους στην ελληνική αγορά τα 2 1/2 χρόνια εφαρμογής τους. 

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς κατά 48%, καθώς συχνά εξαντλούν τα όρια ανάληψης μετρητών, ενώ έχουν μειώσει και τη χρήση τους κατά 62%.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις επισήμαναν τις αρνητικές επιδράσεις των περιορισμών, που είναι εμφανείς σε διάφορες πτυχές της δραστηριότητάς τους, π.χ. έγκαιρη είσπραξη από τους πελάτες, όροι πληρωμής των προμηθευτών και ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει επίσης η έρευνα, οι επιδράσεις των περιορισμών ήταν εντονότερες για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες έδωσαν ως δεδομένο την αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών αντί των μετρητών.

Αυτό αποτυπώνεται στην ταχεία αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και της εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS).

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις δεν θεωρούν ότι το πλαίσιο των περιορισμών που ίσχυε κατά τη χρονική περίοδο της έρευνας ήταν υπερβολικά περιοριστικό, καθώς είχαν κατορθώσει να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά παρά την ύπαρξη των περιορισμών, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους.

Οι περιορισμοί έχουν επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων. Τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν επηρεαστεί αρκετά από τους περιορισμούς, αλλά ως επί το πλείστον έχουν αρχίσει να δρομολογούνται εκ νέου. Τα επενδυτικά σχέδια των μικρότερων επιχειρήσεων όμως φαίνεται να έχουν επηρεαστεί πιο έντονα, κυρίως εξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας. 

Εξάλλου, οι περιορισμοί είχαν αντίκτυπο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων: το 53% του συνόλου των επιχειρήσεων ανέφερε αρνητική επίδραση στη ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους εξαιτίας των περιορισμών, ενώ η ολοκλήρωση παραγγελιών ήταν ο δεύτερος σε συχνότητα απαντήσεων τομέας στον οποίο αντιμετώπισαν προβλήματα οι επιχειρήσεις λόγω των περιορισμών, σύμφωνα με το 47% του συνόλου των επιχειρήσεων. 

Δεν θα καταργηθούν σύντομα 

Ένα χαρακτηριστικό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα καταργηθούν προτού παρέλθουν δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους θεσμικούς φορείς, η προοδευτική χαλάρωση και εν τέλει η άρση των περιορισμών θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.  

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις συνεντεύξεις των μεγάλων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων αναγνωρίζουν ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθούν κάποια άλλα ορόσημα, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και στον τραπεζικό τομέα, η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η οικονομική ανάπτυξη, όπως αυτά προσδιορίζονται στον οδικό χάρτη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα πραγματοποιήθηκε για ένα τετράμηνο, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη συμμετοχή 2.000 άτομων από το γενικό πληθυσμό σε πανελλήνια κλίμακα, ενώ σε αυτή έλαβαν επίσης μέρος και «εύποροι» όπως χαρακτηρίζονται καταναλωτές και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. 

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ


σχετικα αρθρα