current views are: 3

8 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:47

Χαμηλώνει τον πήχη ανάπτυξης για το 2017 το ΥΠΟΙΚ

Πριν από ένα χρόνο, στον προϋπολογισμό του 2017, το υπουργείο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ήταν 2,7%.

Δημοσίευση 16:47’

Πριν από ένα χρόνο, στον προϋπολογισμό του 2017, το υπουργείο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ήταν 2,7%.

Στο 1,6% βλέπει την ανάπτυξη για το 2017 το υπουργείο Οικονομικών έναντι 1,8% που ήταν η αρχική του πρόβλεψη, σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο που έχει στα χέρια του το Bloomberg.

Πριν από ένα χρόνο, στον προϋπολογισμό του 2017, το υπουργείο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ήταν 2,7%, αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε αναθεώρηση, καθώς η καθυστέρηση της αξιολόγησης το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς επιδείνωσε τους δείκτες. Η νέα αναθεώρηση τώρα, την οποία επικαλείται το Bloomberg, έρχεται να προσαρμόσει τις κυβερνητικές προβλέψεις στις αρκετά πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις φορέων, όπως το ΚΕΠΕ, αλλά και να τις συντονίσει ενδεχομένως με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη.

Αν και η προσαρμογή δεν είναι μεγάλη, ενισχύει τις ανησυχίες που διατυπώνονται από πολλές πλευρές για αναιμική ανάπτυξη τα προσεχή έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει από την κρίση, ενώ θα διαψευσθούν και τα δημοσιονομικά σενάρια, τα οποία βασίζονται σε αισιόδοξες προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναπόφευκτα, θα τεθεί τότε θέμα νέων μέτρων, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί την αισιοδοξία του για το 2018 και μάλιστα ενισχυμένη, καθώς προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% έναντι πρόβλεψης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2018 για 2,4%.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,6% κατά μέσον όρο. Για να διαμορφωθεί ο μέσος όρος του έτους στο 1,6% όπως προβλέπει τώρα το υπουργείο, απαιτείται το β΄ εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 2,6%. Με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,8%, ο ρυθμός ανάπτυξης του β΄ εξαμήνου έπρεπε να φθάσει το 3%.

Το υπουργείο Οικονομικών στο έγγραφό του επικαλείται ως αιτία για την αναθεώρηση των προβλέψεών του από το 1,8% στο 1,6% την πρόσφατη αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016. Όπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ του 2016 μειώθηκε κατά 0,2% , έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για μηδενική μεταβολή.

Μεσοπρόθεσμα, πάντως, το υπουργείο εκτιμά ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί, καθώς –όπως αναφέρει– θα εφαρμοστεί το φιλικότερο προς την ανάπτυξη πακέτο μέτρων μετά το 2018 (εννοώντας πιθανώς την εφαρμογή των αντιμέτρων), αλλά και χάρη στη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.


σχετικα αρθρα