current views are: 6

10 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:20

Θα δουλεύουν για το… κράτος επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές

Σε επαγγελματικό λογαριασμό οι εισπράξεις τους

Δημοσίευση 09:20’
αρθρο-newpost

Σε επαγγελματικό λογαριασμό οι εισπράξεις τους

Επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να ανοίξουν  -αν δεν έχουν- και στη συνέχεια να τον δηλώσουν με τη μορφή  ΙΒΑΝ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υποχρεούνται στο εξής περίπου 500.000 επιχειρηματίες, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν για τις εισπράξεις τα τερματικά ηλεκτρονικά μηχανήματα (POS) δηλαδή δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενεργοποιώντας την υποχρεωτική λειτουργία επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα καταλήγουν οι καθημερινές εισπράξεις με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, με εντολές άμεσης χρέωσης, με μεταφορά πίστωσης, με πάγιες εντολές ή με συναλλαγές με μετρητά.

Πρόκειται για ένα μέτρο για το οποίο είχαν ιδιαίτερα αντιδράσει οι εμπορικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι των ελευθέρων επαγγελματιών ζητώντας τουλάχιστον ένα μέρος των εισπράξεων που θα καταλήγει στον επαγγελματικό λογαριασμό του κάθε επιχειρηματία να είναι ακατάσχετο για την εφορία. Η πρόταση αυτή την οποία στήριζε και η Κυβέρνηση, δεν έγινε όμως δεκτή από τους επικεφαλής των θεσμών και έτσι πλέον τα χρηματικά ποσά που θα καταλήγουν στον επαγγελματικό λογαριασμό δεν θα γλιτώνουν από το χέρι της εφορίας για τυχόν οφειλές του επιχειρηματία σε εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο, ενώ θα αποτελεί και σημαντικό παράγοντα ελέγχουν φοροδιαφυγής.

Με την κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται επίσης ότι ο επαγγελματικός λογαριασμός δεν θα πρέπει να είναι κοινός για διαφορετικούς πάροχους (στην περίπτωση αυτή θα απενεργοποιείται από την ΑΑΔΕ), ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δηλώνεται ότι θα έχει ελεύθερη πρόσβαση και πληροφορίες για τις κινήσεις των εισπράξεων του λογαριασμού προκειμένου να ελέγχεται η κατοχύρωση του αφορολογήτου, με βάση ποσοστό 10%-30% του εισοδήματος με  ηλεκτρονικές συναλλαγές, για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


σχετικα αρθρα