current views are: 10

11 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:01

«Χιονοστιβάδα» οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης! Προβληματισμός για το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων

Πολιτική αντιπαράθεση για τα στοιχεία της Εργάνης

Δημοσίευση 15:01’
αρθρο-newpost

Πολιτική αντιπαράθεση για τα στοιχεία της Εργάνης

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης την ώρα που καταγράφεται η χειρότερη επίδοση στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων από το 2001.

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ η απόκλιση είναι της τάξης των 98.420 θέσεων εργασίας, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2001.

Συγκεκριμένα, από τις αποχωρήσεις οι 81.021 ήταν οικειοθελείς και οι 226.042 ήταν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 

Όσον αφορά τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης έσπασαν, επίσης, κάθε προηγούμενο ρεκόρ τον μήνα που μας πέρασε, «σκαρφαλώνοντας» στο 62,26% ενώ την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. 

Κόντρα ΝΔ – υπ. Εργασίας για τα στοιχεία

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση και του υπουργείου Εργασίας με αφορμή τα στοιχεία της Εργάνης που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης, επεσήμανε πως «η αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας – με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης – διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα».

«Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με “ταξικό” πρόσημο, κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία»,υποστηρίζει ανάμεσα σε άλλα.

Απαντώντας, το υπουργείο Εργασίας τόνισε πως «η ΝΔ θέλει να ξεχάσουμε την επίδοση που πέτυχε η ίδια το δεκάμηνο του 2012 με αρνητικό ισοζύγιο -16.827 θέσεων εργασίας, στις ροές μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, και επιχειρεί να υποβαθμίσει την επίδοση του φετινού δεκάμηνου η οποία είναι θετική, η υψηλότερη από το 2001 και διαμορφώνεται στις +167.451 νέες θέσεις εργασίας».

«Η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι επί των ημερών της έφτασε την ανεργία στο αρνητικό ρεκόρ του 27,9% και την παρέδωσε υψηλότερη απ’ ό,τι την παρέλαβε, ενώ σήμερα η ανεργία έχει μειωθεί στο 20,6% και οι άνεργοι είναι λιγότεροι από ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά μετά το 2011» σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει:

«Η ΝΔ θέλει να κρύψει ότι με νόμους δικούς της και του ΠΑΣΟΚ και επί των ημερών τους, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εκτινάχθηκε, οι εργαζόμενοι έγιναν ο αδύναμος κρίκος στους χώρους δουλειάς. Αυτό το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης υπερασπίζεται και σήμερα».


σχετικα αρθρα