current views are: 10

14 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:27

Στο σφυρί 15.000 «φιλέτα»: Πρώτα στους πλειστηριασμούς βίλες και εξοχικά μπαταχτσήδων

«Τέλος στην ασυλία των ισχυρών», λένε τραπεζικά στελέχη

Δημοσίευση 09:27’

«Τέλος στην ασυλία των ισχυρών», λένε τραπεζικά στελέχη

Την έναρξη στις 29 Νοεμβρίου του πρώτου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε Ειρηνοδικείο της Αθήνας ή της Περιφέρειας αναμένουν με αγωνία τα στελέχη των συστημικών Τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσουν αν και σε ποιό βαθμό θα λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα διαδικασία πλειστηριασμών μέσω του Διαδικτύου με την παρουσία συμβολαιογράφων, αλλά χωρίς αυτή τη φορά την παραδοσιακή δικαστική έδρα.

Κρίσιμο παράγοντα, ο οποίος θα συμβάλει στην  επιτυχία του όλου εγχειρήματος, θα αποτελέσει η αποτροπή μέσω κατασταλτικών μέτρων και ισχυρής αστυνόμευσης φαινομένων συχνών διακοπών συνεδριάσεων πλειστηριασμών σε Ειρηνοδικεία από ομάδες αλληλέγγυων που τάσσονται κατά των πλειστηριασμών ακινήτων.

Ηδη με τροπολογία στη Βουλή τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη εισάγουν την αυτεπάγγελτη δίωξη (και όχι  μετά από καταγγελία) όσων θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε Ειρηνοδικεία.

Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή μέσω της αυστηροποίησης του  νομοθετικού πλαισίου επιδιώκεται η αποκατάσταση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών ακινήτων, μετά μάλιστα τις έντονες πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην  κυβέρνηση από τους δανειστές για καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Από την πλευρά τους οι Τράπεζες, που φέτος προχώρησαν σε μόλις 5.200 πλειστηριασμούς έναντι 52.000 το 2009, ετοιμάζουν λίστες πλειστηριασμών ακινήτων  που θα αφορούν βιομηχανικά κτίρια, βίλες και πολυτελείς επαύλεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι έχουν κάνει στάση πληρωμών στα δάνειά τους εδώ και χρόνια, αρνούμενοι ακόμη και να διαπραγματευτούν με τις Τράπεζες διακανονισμό των χρεών τους.

Η συμφωνία των Τραπεζών με την Κυβέρνηση προβλέπει ότι δεν θα βγούν στη σέντρα των πλειστηριασμών κατοικίες με εμπορική αξία κάτω των 300.000 ευρώ, ενώ θα αποφευχθούν πάση θυσία πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αδύναμων κοινωνικών ομάδων. 

Στόχος σε πρώτη φάση είναι να βγουν στο «σφυρί» τουλάχιστον 15.000 «φιλέτα» ακινήτων για τα οποία μπορεί να υπάρξει και μεγάλη ζήτηση από Ελληνες ή ξένους επενδυτές. Οι αναγγελίες πλειστηριασμών, όπως διαβεβαιώνουν άλλωστε στελέχη Τραπεζών, θα δώσουν τέλος στην ασυλία των ισχυρών οικονομικά πλην όμως  κακοπληρωτών καθώς, εκτός των άλλων, έχει διαπιστωθεί ότιο τρεις στους πέντε δανειολήπτες έρχονται σε ρύθμιση με τις τράπεζες μια ημέρα πριν από τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους.

Ανάλογη ανταπόκριση συμβαίνει και με μπαταχτσήδες για τους οποίους λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και καταγγέλλεται από την Τράπεζα η δανειακή τους σύμβαση. Ενας στους πέντε με την έναρξη της διαδικασίας των αναγκαστικών μέτρων σπεύδει στις Τράπεζες επιδιώκοντας διακανονισμό του δανείου του. 


σχετικα αρθρα