«Βουτιά» 2,84 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία το υπουργείου Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν σε 40,597 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,5% του στόχου που έχει τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ως προς τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, αυτά ανήλθαν σε 39,26 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,26 δισ., ή 5,5% έναντι του στόχου. Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών η εν λόγω απόκλιση οφείλεται, κυρίως στις αυξημένες επιστροφές εσόδων προς ιδιώτες ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση ύψους 800 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές ανήλθαν σε 4,49 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,96 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η επιστροφή εσόδων υπερέβη κατά 35% τον ετήσιο στόχο.

Επίσης ακόμη ένας λόγος στον οποίο αποδίδεται η υστέρηση των εσόδων ήταν και η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (ύψους 1,027 δισ. ευρώ) τον Σεπτέμβριο, έναντι του Αυγούστου.

Επίσης, εμφανίστηκαν μειωμένα και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 577 εκατ. ευρώ.

Το «ψαλίδι» στις δαπάνες διατήρησε το πλεόνασμα

Κατά τα άλλα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 5,35 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 5,23 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφηκε και καθαρό πλεόνασμα ύψους 169 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου πλεονάσματος 71 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος που οι δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα είναι το «ψαλίδι» στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες ανήλθαν σε 38,44 δις. ευρώ, μειωμένες κατά 1,85 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία κατά 101 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 157 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 159 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας κατά 73 εκατ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 51 εκατ. ευρώ.