ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 450.000 ανασφάλιστα ΙΧ στους δρόμους - Ολιγωρία στις διασταυρώσεις

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2017, 19:25 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2017, 19:25
Πάνω από 450.000 ανασφάλιστα ΙΧ στους δρόμους - Ολιγωρία στις διασταυρώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Στην απόπειρα που έγινε το καλοκαίρι για να εφαρμοστεί η νομοθεσία, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.100.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία όμως στη συνέχεια ανακλήθηκαν καθώς περιείχαν μεγάλο αριθμό λαθών.

Διογκώνεται το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στους ελληνικιούς δρόμους, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περισσότερα από 450.000 ΙΧ χωρίς ασφάλεια, με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η αδυναμία της πολιτείας να προχωρήσει στον εντοπισμό και την διασταύρωση των στοιχείων στέλνει μήνυμα ανομίας στην αγορά, ο νόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση παραμένει ανεφάρμοστος επί σειρά ετών και οι πολίτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην απόπειρα που έγινε το καλοκαίρι για να εφαρμοστεί η νομοθεσία, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.100.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία όμως στη συνέχεια ανακλήθηκαν καθώς περιείχαν μεγάλο αριθμό λαθών, για διάφορους λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με την κεντρική βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε. 

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, ακόμα και αυτοί που ασφαλίστηκαν το καλοκαίρι τώρα δείχνουν να μην ανανεώνουν συμβόλαια ενώ στην μακρά λίστα πιθανόν να εντάσσονται και άλλοι. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα. 

Την άμεση εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα ζητάει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας πως το θέμα εξελίσσεται σε μια τεράστια ανομία με την ανοχή της πολιτείας. «Το ‘μήνυμα’ που περνούν τόσο οι ανασφάλιστοι όσο και η αδρανής πολιτείας είναι τραγικό, καθώς επιτρέπεται επί σειρά ετών η μη εφαρμογή του νόμου χωρίς ποινές. Εάν συνεχιστεί η σημερινή διστακτική, άτολμη και τελικά μη νόμιμη συμπεριφορά τα ανασφάλιστα θα διογκωθούν ανεξέλεγκτα με ολέθριες συνέπειες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Σημειώνει πως είναι ανήκουστο και πιθανόν παγκόσμια πρωτοπορία να μην εντοπίζονται οι ανασφάλιστοι λόγω τεχνικών προβλημάτων. Και το ότι οι αρμόδιοι επικαλούνται τις διαδικασίες και την προσπάθειά τους να οργανώσουν τα ανοργάνωτα δεν δίνουν συγχωροχάρτι σε αυτά που συμβαίνουν, δεν δικαιολογεί κανέναν και οτιδήποτε το να μην εφαρμόζεται ο νόμος.