current views are: 9

18 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:00

Από το χέρι και στην Εφορία οι εκμισθωτές ακινήτων μέσω Airbnb

Θα φορολογούνται έως 45% για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Δημοσίευση 07:00’

Θα φορολογούνται έως 45% για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Θέμα χρόνου είναι η ανάρτηση της  ηλεκτρονικής εφαρμογής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας οι εκμισθωτές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb θα κληθούν να εγγραφούν υποχρεωτικά στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», προκειμένου να φορολογηθούν για τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις εκμισθώσεις, όπως και οι υπόλοιποι εκμισθωτές ακινήτων.

Δηλαδή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ το χρόνο,35% για εισοδήματα από 12.001-35.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα από 35.001 και άνω. 

Με τον νόμο 4472/2017 που αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες εκμισθώσεων ακινήτων μέσω του διαδικτύου  επιχειρείται στην πραγματικότητα να δοθεί τέλος στο μαύρο χρήμα που εισέπρατταν και εισπράττουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νοίκιαζαν και νοικιάζουν κυρίως σε τουρίστες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και για χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών το επιπλωμένο διαμέρισμα ή τη μονοκατοικία τους χωρίς η εφορία να έχει τον παραμικρό λόγο.

Ολα γίνονται μέσω της  διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, η οποία λαμβάνει προμήθεια και φυσικά δεν κατατίθενται στην εφορία  συμβόλαια για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως γίνεται για τις υπόλοιπες κατηγορίες ενοικιάσεων. 

Τώρα με βάση το νόμο οι δεκάδες χιλιάδες των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω της αμερικανικής διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb η άλλης σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα κληθούν να εγγραφούν υποχρεωτικά στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Ο αριθμός της εγγραφής τους θα συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του ακινήτου σε εμφανές σημείο στις ψηφιακές πλατφόρμες και σε κάθε μέσο προβολής. 

Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική πλατφόρμα Airbnb βρίσκεται ήδη σε συννενόηση με τις ελληνικές αρχές προκειμένου, μετά από νομικό τους αίτημα, να παράσχει τα πλήρη στοιχεία με τους Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, τους χρόνους μισθώσεων των ακινήτων τους και τα ποσά που εισέπραξαν από τις αρχές του χρόνου  οι πελάτες της.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε το 2016 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Ελλήνων 770.000 επισκέπτες στη χώρα μας και ο μέσος όρος των εισοδημάτων  που εισπέπραξε ο κάθε ιδιοκτήτης ήταν 2.800 ευρώ.

Τα στοιχεία που θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ και θα αφορούν το 2017 θα διασταυρωθούν με την Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που θα υποβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνήψαν για το ίδιο χρονικό διάστημα…

Οσοι δεν τηρήσουν τις παραπάνω προυποθέσεις τους περιμένει πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ή υποβάλλουν ανακριβή το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο του μισθώματος που απέκρυψαν. Σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η διαδικτυακή μίσθωση μέχρι δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος, ενώ η μίσθωση κάθε ακινήτου (δωμάτιο διαμερίσματος, διαμέρισμα, μονοκατοικία) επιτρέπεται μέχρι 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος ή 60 ημέρες, εάν πρόκειται για ακίνητα σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων.


σχετικα αρθρα