current views are: 4

17 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:41

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί: Η «καυτή» ατζέντα και ο στόχος της 4ης Δεκεμβρίου

Οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν πίστωση χρόνου για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων 

Δημοσίευση 14:41’
αρθρο-newpost

Οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν πίστωση χρόνου για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων 

Επιστρέφουν την ερχόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με την Αθήνα για την Γ’ Αξιολόγηση.

Τα μηνύματα που λαμβάνει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενώ στόχος των δυο πλευρών είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Η ατζέντα του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, οι παρεμβάσεις στα εργασιακά (αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες κ.λπ.) καθώς και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη επί τάπητος θα τεθούν αλλαγές στο Δημόσιο (κινητικότητα, επιλογή διευθυντών, αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων από Διοικητικούς Γραμματείς με συμβόλαια και προκαθορισμένη θητεία). Επίσης θα συζητηθεί η λειτουργία του νέου ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ενδιαφέρον παραμένει τι αποφάσεις θα παρθούν αναφορικά  τα κοινωνικά επιδόματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν πίστωση χρόνου για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων όπως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ σε κάθε περίπτωση συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 διότι αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και το μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύσει μετά τον Αύγουστο του 2018.


σχετικα αρθρα