Στην χαμηλή τάση (στους οικιακούς καταναλωτές ) επιδιώκουν, μετά τη μέση τάση (εμπορικές και λιανικές επιχειρήσεις) να διεισδύσουν τελευταία οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προσφέροντας εκπτώσεις και ελκυστικά πακέτα προσφορών στους νέους πελάτες τους.

Ωστόσο η ΔΕΗ ανθίσταται, παρότι θα πρέπει να "παραδώσει" έως το τέλος του χρόνου το 25% της κατανάλωσης που ελέγχει στους ιδιώτες παρόχους και ανταγωνιστές της (σήμερα ελέγχει το 83%) και έως το τέλος του 2020 θα πρέπει να ελέγχει κάτω του 50% της κατανάλωσης.

Οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ,όπως λένε, να αντιμετωπίσουν την σθεναρή αντίσταση της ΔΕΗ που μέσω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην λιανική και χονδρική αγορά βάζει διαρκώς νέα προσκόμματα στην επιδίωξη των εναλλακτικών παρόχων να πετύχουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια.

"Οι αιτίες του ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας βρίσκονται ακόμη πίσω από τα μερίδια στην αγορά ενέργειας που πρέπει να ελέγχουν και την ίδια ώρα η ΔΕΗ εξακολουθεί να κυριαρχεί είναι κυρίως δύο", λέει στο Νewpost, γνώστης της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας.

Από τη μια οι δημοπρασίες ρεύματος (ΝΟΜΕ) που έχουν εκτοξεύσει για τους προμηθευτές την τιμή της μεγαβατώρας στα ύψη (45 ευρώ) αποτρέποντας τους να κάνουν ουσιαστικές εκπτώσεις στους πελάτες τους και από την άλλη το καπέλο (7 ευρώ ανά μεγαβατώρα)του ειδικού τέλους λογαριασμού που χρεώθηκαν στα τέλη του 2016 οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας ώστε να μην επωμιστεί ο καταναλωτής το βάρος των ελλειμμάτων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ).

Όμως δεν είναι μόνον αυτά. Η ΔΕΗ από την πλευρά της προχώρησε στην έκπτωση του 15% στους λογαριασμούς ρεύματος για τους εμπρόθεσμους πελάτες της και σε ευκολίες αποπληρωμής των χρεών για τους οφειλέτες της.

Το βασικότερο όλων είναι ότι προσφέρει τιμολόγια λίγο πάνω από το κόστος της μεγαβατώρας μέσω της δημοπρασίας, ενώ δύσκολα προχωρά σε αποκοπές ρεύματος και αυτό αποτρέπει από τους πελάτες της να την εγκαταλείψουν".

Η κατάσταση όπως πλέον διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας αναμένεται να ξεκαθαρίσει από το νέο έτος ,καθώς η ΔΕΗ καλείται, εκτός της πώλησης του 40% των λιγνιτικών της μονάδων, να μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό που σήμερα ελέγχει στην κατανάλωση ρεύματος.