current views are: 4

20 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:33

Σε «κούρεμα» κόκκινων δανείων προχωρούν οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τους δανειολήπτες του ν. Κατσέλη

Τι προβλέπει το ιρλανδικό μοντέλο

Δημοσίευση 11:33’

Τι προβλέπει το ιρλανδικό μοντέλο

Σε γενναιόδωρες ρυθμίσεις σε δανειολήπτες που κατά κανόνα δεν δύνανται λόγω οικονομικής αδυναμίας να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια τους αλλά ωστόσο είναι συνεργάσιμοι προχωρούν τους τελευταίους μήνες οι Τράπεζες, εφαρμόζοντας σε αρκετές περιπτώσεις το ιρλανδικό μοντέλο του διαχωρισμού του υπολοίπου του κόκκινου δανείου σε δύο σκέλη.

Το ένα σκέλος του δανείου θα πρέπει να εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το άλλο «παγώνει» η εξυπηρέτησή του για όσο χρονικό διάστημα τρέχει η εξόφληση του πρώτου σκέλους του δανείου. Και όχι μόνον αυτό. Στους συνεπείς δανειολήπτες προσφέρεται μερική διαγραφή του χρέους που αντιστοιχεί στο δεύτερο «παγωμένο» σκέλος του δανείου  το οποίο, εκτός των άλλων, είναι και άτοκο, υπό την προυπόθεση ότι το πρώτο σκέλος του δανείου θα εξυπηρετείται κανονικά. 

Το πρόγραμμα μερικής διαγραφής χρέους, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου είναι αυταπόδεικτη η οικονομική αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου από τον δανειολήπτη και λαμβάνει υπόψιν την τρέχουσα αγοραία αξία του δανείου, και το γεγονός του ότι ο οφειλέτης έχει υποβάλλει αίτηση και έχει υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη. Ως γνωστόν  η δικάσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις προσδιορίζεται μετά από πολλά χρόνια, γεγονός που μεταξύ άλλων αποτρέπει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης  οποιαδήποτε απαίτηση από την Τράπεζα σε βάρος του οφειλέτη.

Σύμφωνα με το ιρλανδικό μοντέλο, εάν ένα δάνειο π.χ έχει σήμερα υπόλοιπο 160.000 ευρώ, αυτό διαχωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο των 100.000 ευρώ θα πρέπει να εξυπηρετείται σε δόσεις π.χ σε μια 15 ετία ανάλογα με την ηλικία και τα εισοδήματα του δανειολήπτη και το δεύτερο των  60.000 ευρώ όχι απλώς «παγώνει» αλλά κάθε χρόνο ένα μέρος του (4%) διαγράφεται εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετεί κανονικά το πρώτο σκέλος του δανείου. 

Στην περίπτωση αυτή το όφελος είναι διπλό. Δεν καταβάλλονται τόκοι στο «παγωμένο» κομμάτι των 60.000 ευρώ του δανείου και μετά από 15 χρόνια διαγράφονται 36.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο των 24.000 ευρώ  συμφωνείται η καταβολή του σε δόσεις..Αρα θα έχει κέρδος στο 30% της αρχικής οφειλής του.

Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως αδύναμους δανειολήπτες που έχουν καταφύγει στην προστατευτική ομπρέλα του νόμου Κατσέλη (150.000 δανειολήπτες έχουν υπαχθεί για χρέη 20 δις ευρώ) και εφόσον αυτοί είναι συνεργάσιμοι. Παράγοντες των Τραπεζών διευκρινίζουν ότι τέτοια προγράμματα ρυθμίσεων δεν αφορούν επ’ ουδενί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αρκετοί από τους οποίους έχουν βρεί κάλυψη στο νόμο Κατσέλη για να μην εξοφλήσουν τα δάνειά τους παρότι έχουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Στο πλαίσιο του ιρλανδικού μοντέλου άλλες τράπεζες εφαρμόζουν άμμεση διαγραφή χρέους και διαγραφή τόκων για μέρος του δανείου σε συνεργάσιμους δανειολήπτες εφόσον θα εξυπηρετούν στο εξής κανονικά τα δάνειά τους.


σχετικα αρθρα