Όμηροι στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, της ασφαλιστικής πολυνομίας και της κακοδαιμονίας στη δημόσια διοίκηση βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Παρότι έχουν καταβάλει τις εισφορές τους και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης βρίσκονται αντιμέτωποι με οφειλές για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναγνωρίζουν.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον ανορθολογικό σχεδιασμό της ενοποίησης των φορέων καθώς αρκετά πρώην ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ δεν έκαναν προηγουμένως έλεγχο και εκκαθάριση των αρχείων, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν λάθος στοιχεία.

«Θύμα» της δυσλειτουργίας που δημιουργήθηκε είναι και το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) καθώς δεν μπορεί να ελέγξει τις οφειλές που μεταφέρονται σε αυτό με αποτέλεσμα να κινεί διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων ακόμα και για αμφισβητούμενα χρέη.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης λέει στην «Καθημερινή» πως η πολυνομία και οι δυσλειτουργίες του συστήματος έχουν δημιουργήσει μεγάλες εκκρεμότητες τις οποίες καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και μάλιστα με υψηλές προσαυξήσεις.

Τα παράδοξα

Η εφημερίδα παρουσιάζει κάποια από τα «παράδοξα» που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που όχι μόνο αναγκάζονται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα αλλά καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά ως οφειλές, με υπέρογκους τόκους και προσαυξήσεις.

Αγρότης που παράλληλα ασκούσε κάποια εμπορική δραστηριότητα σε περιοχή κάτω των 500 κατοίκων και με φορολογητέο εισόδημα 2.500 ευρώ τον χρόνο, έμαθε μετά από 15 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ ότι έπρεπε να ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ.

Πολίτης είδε έκπληκτος ότι το ΚΕΑΟ του δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό για χρέη προς τον ΟΑΕΕ ύψους 128.000 ευρώ αν και δεν ήταν ασφαλισμένος στο συγκεκριμένο Ταμείο!

Μόνο όταν έπειτα από φασαρία, ταλαιπωρία και απίστευτη γραφειοκρατία κατάφερε να προσκομίσει στο Κέντρο τα αποδεικτικά ότι έχει διαγραφεί από το Ταμείο το 1986, τριάντα χρόνια πριν, κατάφερε να έχει πρόσβαση στα χρήματα του.

Αντιμέτωπος με οφειλή ύψους 108.000 ευρώ βρέθηκε άλλος πολίτης, για χρέη από το 1993 μέχρι σήμερα.

Ο συγκεκριμένος πολίτης, βέβαια, είχε διαγραφεί από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) από το 1993 και βέβαια οι οφειλές πριν από τη συγκεκριμένη χρονιά έχουν παραγραφεί, καθώς έχει παρέλθει η προβλεπόμενη 20ετία.

ΤΟ ΚΕΑΟ το τελευταίο διάστημα επιδιώξει σύμφωνα με τους ειδικούς να δίνει λύσεις, ξεπερνώντας κάποια από τα πολλά γραφειοκρατικά προσκόμματα και έτσι η υπόθεση έκλεισε με τον πολίτη την τελευταία στιγμή να σώζει την περιουσία του για ένα ανύπαρκτο χρέος.

Πάντως, για να διορθωθεί ένα λάθος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περάσει και ένα εξάμηνο από τη διαπίστωση του.

Ωστόσο, χρόνια ολόκληρα κρατά η περιπέτεια των επαγγελματιών οι οποίοι έχουν και μια δευτερεύουσα δραστηριότητα. Τα ταμεία τους ασφαλίζουν αναδρομικά έως και για 20 χρόνια στο δεύτερο Ταμείο και τους χρεώνουν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται ασφαλισμένος στον ΟΓΑ που βάσει του Ταμείου θα έπρεπε από το1988 να είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ. Μάλιστα το ταμείο του επιστρέφει ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», δηλαδή άτοκα, εισφορές ύψους περίπου 17.000 ευρώ και του ζητεί, με πρόστιμα και προσαυξήσεις, εισφορές ύψους σχεδόν 80.000 ευρώ.

Η αίτηση συνταξιοδότησης του συγκεκριμένου ασφαλισμένου έχει υποβληθεί από το 2012. Σήμερα, σε ηλικία 70 ετών πλέον, δεν μπορεί να ενταχθεί σε ρύθμιση και παραμένει χωρίσς σύνταξη.