current views are: 10

21 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:00

Επαγγελματικά κτίρια, ξενοδοχεία και βίλες ανοίγουν τον… χορό των πλειστηριασμών

Στο σφυρί περισσότερα από 10.000 ακίνητα εντός του 2018

Δημοσίευση 12:00’

Στο σφυρί περισσότερα από 10.000 ακίνητα εντός του 2018

Ακίνητα μεγάλης αξίας, όπως εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, πολυκατοικίες με επαγγελματικά γραφεία και πολυτελείς βίλες που αγοράστηκαν με τραπεζικά δάνεια τις δεκαετίες του 1990 και 2000, αλλά δεν αποπληρώνονται, αποτελούν το «κύριο πιάτο» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, εφόσον οι συμβολαιογράφοι άρουν την αποχή που έχουν προκηρύξει έως τα τέλη του χρόνου.

Στόχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι με την εφαρμογή της διαδικασίας των πλειστηριασμών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οικονομικά και επιχειρηματικά θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους ή θα χάσουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που είχαν βάλει ως υποθήκη ή προσημείωση.

Αυτό που προκαλεί μάλιστα εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι κακοπληρωτές εδρεύουν σε εύπορες περιφέρειες της χώρας (Κρήτη, Αττική κλπ) και μάλιστα έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων (μέσω εκμισθώσεων) την ώρα που αρνούνται να καταβάλλουν τις δόσεις του δανείου τους.

Στα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών είναι να δοθεί ώθηση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να περιοριστεί δραστικά ο όγκος των τραπεζικών ανοιγμάτων, καθώς στην άκρη του δρόμου ελλοχεύει ο κίνδυνος της υποχρέωσης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εν όψει μάλιστα των stress test που ειδικά για τη χώρα μας θα διενεργηθούν νωρίτερα (τον Φεβρουάριο) από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως γνωστόν μέχρι τα τέλη του 2019 θα πρέπει τα τραπεζικά ανοίγματα των 103 δισ. ευρώ σήμερα να έχουν περιοριστεί στα 44 δισ. ευρώ και αυτό μπορεί να γίνει με ρυθμίσεις χρεών, διαγραφές και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε funds. Η μέχρι σήμερα όμως εξέλιξη στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική γεγονός που υποχρεώνει τις τράπεζες σε δραστικότερες πρακτικές εντός του 2018 και 2019 ώστε να καλυφθεί το σημερινό κενό.

Όπως εκτιμούν παράγοντες των τραπεζών, εντός του 2018 θα πρέπει τουλάχιστον 10.000 ακίνητα να πλειστηριαστούν έτσι ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να αποκτήσουν ρευστότητα με κατεύθυνση τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων.


σχετικα αρθρα