Μποναμάδες σε φόρους και περικοπές δαπανών ,που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο ,φέρνει ο νέος Προϋπολογισμός του Κράτους που κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί το αργότερο πριν από τα Χριστούγεννα και  να αρχίσει να υλοποιείται  από τις αρχές του 2018 .

Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 εκτιμάται  ότι θα κυμανθεί από 3,7% -3,8%του ΑΕΠ  (δηλαδή 0,2%-0,3% του ΑΕΠ επιπλέον  του μνημονιακού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ),ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προϋπολογίζεται στο 2,5%

Ποια είναι όμως τα μέτρα ,σε επίπεδο νέων φόρων και περικοπής δαπανών, από τα οποία το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης  προσδοκά να εισπράξει από τις τσέπες των φορολογουμένων επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ από τα προϋπολογισθέντα;

 1. Τέλος το ΕΚΑΣ από το 2018 για 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι εξ αιτίας της κατάργησης θα έχουν 1400 ευρώ ετήσιες απώλειες. Θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν ,λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, μόνον 80.000 ,οι οποίοι ωστόσο θα απομείνουν ακόμη λιγότεροι το 2019,καθώς  από το 2020 καταργείται οριστικά σε όλους όσους συνταξιούχους ελάμβαναν το συγκεκριμένο βοήθημα.
 2. Αυξάνονται το 2018 οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από  1,4 εκατ. αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες  καθώς  θα υπολογίζονται στα καθαρά τους κέρδη  στα οποία όμως θα προστίθενται και οι  καταβληθείσες  ασφαλιστικές εισφορές  της προηγούμενης χρονιάς, εν προκειμένω του 2017 , ενώ μέχρι σήμερα αφαιρούνταν.
 3. Καταργείται η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση φόρου για 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους για εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ ετησίως. Η χασούρα των φορολογουμένων λόγω της κατάργησης θα είναι από 5 ευρώ και άνω στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους ενώ η εξοικονόμηση  για τον Προϋπολογισμό θα είναι 68 εκατ. ευρώ.
 4. Επιβάλλεται «τέλος διαμονής» ανά ημερήσια χρήση δωματίων ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων καταλυμάτων. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα το ημερήσιο τέλος διαμονής  θα είναι 0,5 ευρώ, ενώ στα ξενοδοχεία θα κυμαίνεται ανάλογα με τα αστέρια από 1,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία ενός-δύο αστεριών έως 4 ευρώ για τα πεντάστερα ξενοδοχεία 
 5. Καταργείται ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ και σε άλλα 32 νησιά του Αιγαίου που είχαν παραμείνει στο ειδικό μειωμένο καθεστώς του ΦΠΑ. Πρόκειται για νησιά όπως Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου, Καρπάθου) κλπ
 6. Καταργείται το 30% των φοροαπαλλαγών επί του εισοδήματος που διατηρούσαν δικαστές και βουλευτές ,γεγονός που ισοδυναμεί σε εξοικονόμηση 44 εκατ. ευρώ για το κράτος.
 7. Ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει και μετατρέπεται  σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά χωρίς να απωλεστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με την εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων και με αλλαγές  των φορολογικών συντελεστών ώστε το μάρμαρο να πληρώσουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία (περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες),και να αποφύγουν την καταβολή οποιουδήποτε φόρου οι έχοντες ακίνητα αξίας  κάτω των 50.000 ευρώ. Εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω θα αποφύγουν το φόρο ακινήτων περίπου 3,5-4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
 8. Καταργείται ,μετά από απαίτηση των δανειστών, το επίδομα πολυτέκνων (500 ευρώ ανά παιδί ετησίως) ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ. Από την άλλη σχεδιάζεται από το Υπουργείο Εργασίας η αύξηση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί.
 9. Επιβάλλεται φόρος στις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις τύπου Airbnb για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν το 2017.Θα κυμαίνεται ,όπως και στις μισθώσεις ακινήτων, από 15%-45% ανάλογα με το ύψος των  εισπραχθέντων εισοδημάτων.
 10. Περικόπτεται κατά 50% το ποσό (από 108 εκατ. ευρώ στα 50 εκ ευρώ) που χορηγείται ως επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Αυτό θα οδηγήσει η σε αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης άρα λιγότερους δικαιούχους η σε μικρότερη για το 2018 επιδότηση στους δικαιούχους που το έλαβαν πέρυσι.
 11. Καταργείται  η έκπτωση στο φόρο εισοδήματος των ιατροφαρμακευτικών δαπανών (η  τελευταία απομείνουσα φοροαπαλλαγή) της οποίας έκαναν χρήση λόγω προβλημάτων υγείας περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ετησίως Η εξοικονόμηση για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει τα 121 εκατ. ευρώ.