current views are: 8

23 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:30

Οι μεγάλες αβεβαιότητες του προϋπολογισμού του 2018

Ερωτήματα από οικονομολόγους για τα στοιχεία 

Δημοσίευση 18:30’

Ερωτήματα από οικονομολόγους για τα στοιχεία 

Σε… τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο προϋπολογισμός του 2018 σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, με δεδομένες και τις δρομολογημένες επιβαρύνσεις σε φόρους και περικοπές δαπανών που αγγίζουν τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2018, αλλά και η προβλεπόμενη ενίσχυση τον επόμενο χρόνο της «άσπρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων, που εμφανίσθηκε ξαφνικά και έσωσε τον φετινό προϋπολογισμό, είναι οι βασικές αιτίες αμφιβολιών για την αξιοπιστία του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που επικαλείται η «Καθημερινή».

Η «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων ενίσχυσε φέτος τον προϋπολογισμό κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα, ενώ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλεπόταν ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) θα έκλειναν με έλλειμμα 941 εκατ. ευρώ, τελικά εκτιμάται ότι θα κλείσουν με πλεόνασμα 1,085 εκατ. ευρώ. Ένα «θαύμα» που οφείλεται, κατά την κυβέρνηση, στις λιγότερες από τις προβλεπόμενες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες προέκυψαν μετά την εκκαθάριση του σχετικού αρχείου της, και στην αύξηση της απασχόλησης και των αντίστοιχων εισφορών. Έτσι, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι και το 2018 οι ΟΚΑ θα έχουν πλεόνασμα 1,785 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης πριν από λίγους μήνες στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για μόλις 175 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε χθεσινό της non paper η Νέα Δημοκρατία, εκκρεμεί η χορήγηση περίπου 300.000 συντάξεων, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η βελτιωμένη εικόνα των ΟΚΑ φέτος οφείλεται μεταξύ άλλων και στις διπλές εισφορές πολλών ασφαλισμένων, όπως κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών και άρα είναι προσωρινή και μη επαναλαμβανόμενη.

Ως προς την ανάπτυξη οι οικονομολόγοι θέτουν ερωτήματα, δεδομένου ότι και φέτος οι προβλέψεις διαψεύσθηκαν. Αντί του 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2017, εκτιμάται πλέον ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,6%, ενώ άλλοι φορείς την τοποθετούν στο 1%-1,5%. Για το 2018, ο προϋπολογισμός προβλέπει, εντούτοις, αύξηση κατά 2,5% βάσει της εκτίμησης ότι θα υπάρξει αίφνης εκτίναξη των επενδύσεων με ρυθμό 11,4%, αλλά και της κατανάλωσης, παρά τα νέα μέτρα.

Εννοείται, πάντως, ότι όλες αυτές τις εκτιμήσεις τις έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Μια πιθανή αστοχία στην ανάπτυξη θα οδηγήσει σε πτώση των προβλεπόμενων εσόδων, οδηγώντας έτσι τον προϋπολογισμό εκτός στόχων. Ούτως ή άλλως, η πρόβλεψη ότι τα έσοδα του 2018 θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ αμφισβητείται, δεδομένου ότι και φέτος υπήρξε υστέρηση 1 δισ. ευρώ.


σχετικα αρθρα