current views are: 12

26 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:51

Ξανά σε ρυθμούς αξιολόγησης: Στη Αθήνα οι δανειστές την Τρίτη – Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα

Συνεδρίαση του EwG τη Δευτέρα για τα προαπαιτούμενα 

Δημοσίευση 19:51’

Συνεδρίαση του EwG τη Δευτέρα για τα προαπαιτούμενα 

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινάει από την Τρίτη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ώστε να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση. Τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην πρωτεύουσα για δια ζώσης διαβουλεύσεις, με κοινό στόχο Αθήνας και δανειστών είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Το αυριανό EuroWorking Group θα σημάνει και επίσημα την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης καθώς τα προαπαιτούμενα θα εξεταστούν από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς. Παρά την αισιοδοξία, ο δρόμος που έχει να διανυθεί είναι μακρύς, αφού όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost, λιγότερο από το 1/3 των δράσεων έχουν υλοποιηθεί, αν και στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να πιστεύουν πως βρίσκονται εντός χρονοδιαγραμμάτων. 

Τα κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα, μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ο στόχος να υπάρξει τεχνική συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι κάτι τόσο απλό, ωστόσο, σύμφωνα με το καλό σενάριο, από τη στιγμή που οι συνθήκες το επιστρέψουν στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς στις 22 Ιανουαρίου θα παρθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την γ΄ αξιολόγηση. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις προκειμένου να μεταφερθούν προαπαιτούμενα στη τέταρτη αξιολόγηση, όπως έγινε με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Τα προαπαιτούμενα

Σημείο αιχμής στη διαπραγμάτευση είναι το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, με τους δανειστές να θεωρούν τη διαδικασία κρίσιμη για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και να αποφευχθεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Στην ατζέντα επίσης θα βρεθούν θέματα όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι αλλαγές στο Δημόσιο.

Ως προς το θέμα της αγοράς ενέργειας, ο Γιώργος Σταθάκης τα βρήκε με την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν για τις μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες θα πωληθούν προκειμένου να μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή της επιχείρησης κατά 40%. Προς πώληση θα βγουν οι λιγνιτικές μονάδες Μελίτης στη Φλώρινα και Μεγαλόπολης στην Αρκαδία

Σκόπελοι θα πρέπει να θεωρούνται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων όπου υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις έχει καταγραφεί από τους δανειστές, οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και μια σειρά δευτερεύουσας πολιτικής σημασίας νομοθετικές παρεμβάσεις μένει να οριστικοποιηθούν ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό μορφήν πολυνομοσχεδίου ίσως και πριν τα Χριστούγεννα.

Αισιοδοξία από Κλ. Ρέγκλινγκ

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ φαίνεται αισιόδοξο, τονίζοντας πως εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς την προεργασία, ο στόχος για κλείσιμο της αξιολόγησης στις 4 Δεκέμβρη είναι εφικτός. «Είναι γεγονός πως στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις αλλά είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την 3η αξιολόγηση. Ο ESM και οι υπόλοιποι θεσμοί θα βρεθούμε στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και θα στείλουμε σχετική αναφορά στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία θα απασχολήσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η Τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt. 


σχετικα αρθρα