current views are: 5

28 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:45

Σε εξέλιξη η συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών – Τα «αγκάθια» και το κρίσιμο Eurogroup

Οι δανειστές ήρθαν με μια σειρά από ανοιχτά θέματα, τα οποία αφορούν στο Ελληνικό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα κοινωνικά επιδόματα και τα ενεργειακά.

Δημοσίευση 09:45’

Οι δανειστές ήρθαν με μια σειρά από ανοιχτά θέματα, τα οποία αφορούν στο Ελληνικό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα κοινωνικά επιδόματα και τα ενεργειακά.

Σε καλό κλίμα διεξάγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, όπου συζητούνται οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.  Το ραντεβού των δύο πλευρών είναι σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί, στο Χίλτον.

Τα θέματα του τομέα της ενέργειας συζητώνται αυτήν την ώρα, καθώς η πρώτη οργανωτική συνάντηση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των επόμενων επαφών, διήρκεσε μόλις 40 λεπτά της ώρας.

Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, πλαίσιο για τους συνδικαλιστές). Απομένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των θεσμών.

Και από τις δύο πλευρές εκφράζεται αισιοδοξία ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο και πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, κάτι που άλλωστε ανέφερε χθες, μετά το Euro Working Group, ευρωπαϊκή πηγή. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε επίσης πως στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Παρόντες από την πλευρά της κυβέρνησης είναι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Στο Eurogroup οι αποφάσεις για την αποπληρωμή του χρέους

Στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή χρέους.

«Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι θεσμοί θα ενημερώσουν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, για την κατάσταση. Σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια, αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα έχει η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος και δεν θέλω να προκαταλάβω την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ντάνιελ Φέλινγκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Φέλινγκ πρόσθεσε ότι μετά την συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ό,τι αφορά τόσο ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης πόρων, όσο και την πιθανότητα, σε αυτήν την περίπτωση, να χρειαστεί νέα εντολή από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

 


σχετικα αρθρα