current views are: 6

28 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:33

«Κουρεύει» τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ: Στο 1,4% το 2017

«Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους»

Δημοσίευση 12:33’

«Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους»

Στο 1,4% προβλέπει για το 2017 την ανάπτυξη της οικονομίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την ώρα που ο προϋπολογισμός την τοποθετεί στο 1,6%. Την ίδια για το 2018 βλέπει ανάπτυξη 2,3% και για το 2019, 2%.

Πώς γκρεμίστηκε ο στόχος της ανάπτυξης 

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη από τον προϋπολογισμό αλλά και αυτή της Κομισιόν. Στον προϋπολογισμό του 2017 η κυβέρνηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,7%, ενώ η Κομισιόν τον Μάιο έριξε την πρόβλεψη στο 2,1% λόγω των καθυστερήσεων στην δεύτερη αξιολόγηση. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη στο 1,8%, ενώ στον φετινό προϋπολογισμό τελικά γινόταν λόγος για ανάπτυξη 1,6%.

Ως προς το 2018, ο Οργανισμός εκτιμά πως η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα στηριχθεί στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, καθώς θεωρεί πως αυτές θα ανταποκριθούν στη μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα αλλά και στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός «οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις αλλά και την αγορά ακινήτων αναμένεται να σημειώσουν ριμπάουντ έπειτα από μία 10ετή ύφεση, καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες και η εμπιστοσύνη θα βελτιώνονται. Ο αντικτυπος από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας θα υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η διεύρυνση της απασχόλησης και ο χαμηλός πληθωρισμός θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση. Η ανάκαμψη των εγχώριων δαπανών θα επιταχύνει σταδιακά τις εισαγωγές έναντι των εξαγωγών με τις καθαρές εξαγωγές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ να συνεισφέρουν αρνητικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2019». 

Θα παραμείνουν χαμηλοί οι μισθοί

Ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία, ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως το 2018 θα ανέλθει στο 20,5% από 21,7%, ενώ για το 2019 αναμένεται υποχώρηση στο 19,5%.  «Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα μειώνεται, αλλά παραμένει εξαιρετικά μεγάλη, περιορίζοντας τις πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς», σημειώνει ο Οργανισμός, ο οποίος παράλληλα προβλέπει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος, στο 1% το 2018 και το 1,2% το 2019. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ φέτος και το 2018 και πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2019.

Εντός δημοσιονομικής τροχιάς

Στον τομέα των δημόσιων οικονομικών ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2%, ενώ χάρη τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και τους ελέγχους στις δαπάνες, αναμένεται να αυξηθούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2018 και το 2019.

Για το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι μία σταθερή πτωτική πορεία του απαιτεί βιώσιμες προσπάθειες για την ενίσχυση της δυνητικής παραγωγής και πρόσθετη αναδιάρθρωση χρέους. Προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος (με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ) θα μειωθεί φέτος στο 177,9% του ΑΕΠ από 180,8% το 2016 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο172,8% το 2018 και το 169,3% το 2019.

Για τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) τους ενισχύει τους κινδύνους και περιορίζει τον τραπεζικό δανεισμό. «Η σταδιακή θεραπεία και πώληση των δανείων τους, με παράλληλη διασφάλιση επαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων, αποτελεί προτεραιότητα», σημειώνει. Αναφέρει, ακόμη, ότι η πρόσβαση των τραπεζών σε χρηματοδότηση βελτιώνεται


σχετικα αρθρα