current views are: 10

29 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:11

Τα δεδουλευμένα εργαζομένων προτεραιότητα μετά από πλειστηριασμούς επιχειρήσεων

Αλλάζει η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών

Δημοσίευση 14:11’

Αλλάζει η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών

Στην πρώτη σειρά επανέρχονται κατά προτεραιότητα οι απαιτήσεις των εργαζομένων για εξόφληση δεδουλευμένων μέχρι και 6 μήνες σε περίπτωση που εκπλειστηριάζονται τα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης ή η επιχείρηση οδηγείται σε εκκαθάριση ή αναδιοργάνωση μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Την τροποποίηση αυτή του πτωχευτικού κώδικα έχουν  καταθέσει ως πρόταση στους εκπροσώπους των θεσμών τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να λάβουν  το πράσινο φως και να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν. 

Με ειδική διάταξη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προτεραιότητα στην ικανοποίηση των πιστωτών θα έχουν εκτός των εργαζομένων με την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών και το Δημόσιο με την εξόφληση των φόρων υποθηκευμένων ακινήτων όπως ο ΕΝΦΙΑ. 

Στη δεύτερη θέση ικανοποίησης των απαιτήσεων τους θα ακολουθούν τράπεζες και Δημόσιο με υποθήκες και στην τρίτη θέση ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και εργαζόμενοι (για πρόσθετες απαιτήσεις).

Μέχρι σήμερα η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών είναι οι τράπεζες και το Δημόσιο με υποθήκες σε ποσοστό 65% των εκπλειστηριαζόμενων περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης και ακολουθούν κατά 25% ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι και λοιποί πιστωτές.

 


σχετικα αρθρα