current views are: 9

30 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:56

Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο παρά τα ανοιχτά θέματα

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο».

Δημοσίευση 18:56’

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο».

Το αισιόδοξο σενάριο για τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο φαίνεται να επιβεβαιώνει και το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα και από τον σημερινό γύρο διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο».

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η διάθεση 80 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 320 εκατ ευρώ που εξοικονομούνται το 2018 μέσα από την επισκόπηση δαπανών (spending review) για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Όπως ανέφερε η πηγή του ΥΠΟΙΚ η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί το Σάββατο καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να οδεύσει σε άλλες δράσεις. Επίσης αύριο θα εξεταστεί η αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων.

Παρά τις μικροεκκρεμότητες που προκύπτουν, τα βασικά ζητήματα της αξιολόγησης φαίνεται να έχουν λυθεί, ιδίως το θέμα με τη ΔΕΗ και αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το εν λόγω ζήτημα βρέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους Θεσμούς. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στις νομοθετικές αλλαγές που επήλθαν έτσι ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αναφέρθηκε ακόμη στις δυσκολίες τις οποίες έως τώρα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση κατά την διεξαγωγή των πλειστηριασμών, μέσω της κλασικής οδού των Ειρηνοδικείων.

Τέλος, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι την Τετάρτη ήδη ξεκίνησαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι και θα συνεχιστούν.

Προχωρούν τα προαπαιτούμενα για την Υγεία

Αλλά και από το υπουργείο Υγείας, τα προαπαιτούμενα που το αφορούν έχουν κλείσει, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, εκτός από αυτό τη λειτουργίας των φαρμακείων. «Σε γενικές γραμμές έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Ξανθός, όταν ρωτήθηκε για την πορεία των συζητήσεων, αλλά δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα «κάποια δευτερεύοντα θέματα που σχετίζονται με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» τα οποία, όπως είπε στη συνέχεια, αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αλλά και το ωράριο λειτουργίας τους.

Το ελεύθερο ωράριο που ήδη εφαρμόζεται «έχει προκαλέσει αρρυθμία στην αγορά, καθώς υπάρχει πρόβλημα στη συμμετοχή φαρμακείων στο πρόγραμμα εφημεριών και διημερεύσεων, με συνέπεια οι ασθενείς να μην βρίσκουν φαρμακεία ανοιχτά το βράδυ ή διημερεύοντα» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει προτείνει στους θεσμούς ανώτατο όριο ημερήσιας λειτουργίας και υποχρεωτική συμμετοχή στις εφημερίες και διημερεύσεις.

Ζητήματα όμως υπάρχουν και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Οι θεσμοί εμμένουν στην θέση τους να μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης-επιχειρηματίας, μη φαρμακοποιός, να ανοίγει φαρμακείο με υπάλληλους φαρμακοποιούς. Κάτι με το οποίο διαφωνούν οι φαρμακοποιοί.


σχετικα αρθρα