current views are: 8

4 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:20

Το Eurogroup «σφραγίζει» τη συμφωνία Αθήνας και Θεσμών – Αλλαγή φρουράς στην προεδρία

Εν τω μεταξύ, το Eurogroup αναμένεται σήμερα να εκλέξει και τον επόμενο πρόεδρό του, που θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δημοσίευση 07:20’

Εν τω μεταξύ, το Eurogroup αναμένεται σήμερα να εκλέξει και τον επόμενο πρόεδρό του, που θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τη «σφραγίδα» του στην τεχνική συμφωνία (SLA – Staff Level Agreement), που επιτεύχθηκε το Σάββατο μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, αναμένεται να βάλει σήμερα το Eurogroup.

Μάλιστα, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη συφμωνία με θετικά σχόλια, παράλληλα με ένα συνοδευτικό κείμενο το οποίο και θα αφορά την χρονική αλληλουχία των προαπαιτούμενων, που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν και μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αφού το Eurogroup ενημερωθεί αναλυτικά για τα συμφωνηθέντα, στη συνέχεια θα προσδιορίσει και θα βεβαιώσει το ακριβές ύψος της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα λάβει την απόφαση για τον χρόνο που θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις.

Από την πλευρά τους οι Θεσμοί θα πρέπει να πιστοποιήσουν την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτούμενων ως το Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου, καταρτίζοντας την έκθεση συμμόρφωσης, την οποία θα υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου. Από τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσουν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης. 

Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τέλος της διαδικασίας θα επαναβεβαιώσουν ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης Αξιολόγησης, θα αρχίσει και πάλι η συζήτηση για την υλοποίηση και τις τελικές λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης της αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα εκτελεστεί μετά το τέλος του προγράμματος – αν χρειάζεται).

Σημειώνεται πως ενδεχόμενη απόφαση για το τι θα περιλαμβάνει η δεύτερη αυτή φάση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, το οποίο δεν διαφωνεί με τους Ευρωπαίους στο περιεχόμενο αυτής της φάσης, αλλά ζητά και την τεκμηρίωση μιας πιθανής τρίτης φάσης, στη βάση δικών του δεδομένων.

Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup

Εν τω μεταξύ, το Eurogroup αναμένεται σήμερα να εκλέξει και τον επόμενο πρόεδρό του, που θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Υποψηφιότητα για τη θέση του Ντάισελμπλουμ υπέβαλαν η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα αρχίσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον δέκα ψήφους). Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει δέκα ψήφους, ο νυν πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει έναν-έναν ιδιαιτέρως για τις ψήφους που έχουν λάβει, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται μέχρι κάποιος από τους υποψηφίους να λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στους υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Eurogroup αμέσως μετά. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου 2018 και η θητεία του θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.

Σημειώνεται ότι με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ήδη να κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ, εκτιμάται ότι το προβάδισμα για τη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup έχουν οι υποψήφιοι που προέρχονται από τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή ο Σλοβάκος, Πίτερ Κάζιμιρ και ο Πορτογάλος, Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επικρατέστερος εμφανίζεται ο Μάριο Σεντένο. Αρχηγοί κρατών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν αργά χθες στο περιθώριο συνόδου της ΕΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συζήτησαν τους πιθανούς υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση των συνομιλιών, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η υποψηφιότητα του Σεντένο έτυχε μεγαλύτερης στήριξης έναντι αυτής του Ιταλού Πιερ Κάρλο Πάντοαν – του έτερου κεντροαριστερού υποψηφίου στην κούρσα διαδοχής.


σχετικα αρθρα