Ο υπουργός Οικονομικών  της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες, καθώς επικράτησε των άλλων υποψηφίων σε ψηφοφορία η οποία διήρκεσε τρεις γύρους.

Ο 50 χρονος Σεντένο, είχε την στήριξη των υπουργών οικονομικών που ανήκουν στην Σοσιαλιστική ομάδα αλλά και μία σειράς κεντροδεξιών υπουργών.

Εκτός του ότι προέρχεται από μία χώρα του Νότου και πόσο μάλιστα από χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, ο κ. Σεντένο, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard, κατάφερε να αποκτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας έχει υπό την υπουργία του καταφέρει να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors. Στην πρώτη του δήλωση ως νέος πρόεδρος του οργάνου, ο κ. Σεντένο δήλωσε πως είναι μεγάλη τιμή του να κατέχει αυτό το αξίωμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον κ. Σεντένο, τονίζοντας: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU)».

Στην ανάρτησή του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Εγκρίθηκε το SLA για την Ελλάδα

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως και τυπικά στην τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς, κάτι που αναμενόταν.  Όπως είπε ένα μεγάλο μέρος θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπα την νέα χρονιά. Μετά θα γίνει η έκθεση συμμόρφωσης ώστε το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου να λάβει την επίσημη απόφαση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως όλοι οι θεσμοί συναινούν στο ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο για το πλεόνασμα, ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις το 2018. Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% το 2017 και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και για τον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Καθώς η τεχνική συμφωνία εγκρίθηκε και τυπικά από το Eurogroup, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος της υλοποίησης του SLΑ που όπως όλα δείχνουν θα έρθει σε δύο εφαρμοστικούς νόμους, ο ένας πριν και ο άλλος μετά τα Χριστούγεννα. Απώτερος σκοπός είναι να κλείσει και πολιτικά η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και για το «ευαίσθητο» σημείο της αγοράς ενέργειας. Επίσης, συμφωνήθηκαν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και για τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «καλό σημάδι» για την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αλλά και για τις αγορές. «Ελπίζω ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του ESM σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ύψος της επόμενης δόσης, ανέφερε ότι είναι ακόμα νωρίς, γιατί αφενός δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και αφετέρου θα πρέπει πρώτα να διεξαχθούν συζητήσεις για το ύψος του «μαξιλαριού» που θα πρέπει να φτιάξει η Ελλάδα για το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι συνολικά θα εκταμιευθούν 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, τα οποία θα χωριστούν στην τρίτη και την τελευταία αξιολόγηση.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των τριών υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, o Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας ότι αυτές οι υποθέσεις είναι «ατυχείς» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η διαδικασία θα προσχωρήσει το συνομότερο δυνατόν.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκλειδώνει επίσης το… «μεγάλο βραβείο» για την κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. Από την κατάληξη της συζήτησης θα κριθεί ή όχι η ενεργοποίηση της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα σημαίνει και την παροχή δανειοδοτικής συνδρομής προς τη χώρα μας.

Επίσης θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα, δηλαδή το θέμα της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, αλλά και το πώς θα μπορεί η χώρα μας στα σταθεί μόνη της στις αγορές κεφαλαίων.