current views are: 8

7 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:41

Σπεύδουν για ρύθμιση δανείων οι κακοπληρωτές λόγω των πλειστηριασμών

Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες ενώ έχουν να πληρώσουν εκμεταλλεύονται την κρίση και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Δημοσίευση 15:41’
δανεια

Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες ενώ έχουν να πληρώσουν εκμεταλλεύονται την κρίση και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να αποκτήσουν μια σχετική κανονικότητα, λόγω των αντιδράσεων ομάδων αλληλέγγυων, οι πλειστηριασμοί ακινήτων (ηλεκτρονικοί στα γραφεία συμβολαιογράφων και φυσικοί στα ακροατήρια των Ειρηνοδικείων) και αρκετοί εύποροι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες έσπευσαν στις Τράπεζες να διακανονίσουν την εξόφληση του δανείου τους για την τακτοποίηση του οποίου  αδιαφορούσαν επί χρόνια.

Τραπεζικοί παράγοντες ανέφεραν στο newpost, ότι αυξήθηκε σε διψήφιο αριθμό το ποσοστό των κόκκινων δανειοληπτών που έσπευσαν στις Τράπεζες, μετά τις 29 Νοεμβρίου που άρχισαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για διακανονισμό του δανείου τους μπροστά στο ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό (οικόπεδα, σπίτια κλπ) που είχαν μπει ως ενέχυρα ή εξασφαλίσεις για την Τράπεζα ή τις Τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια. Αλλωστε είναι σύνηθες το γεγονός πολλών δανειοληπτών (ένας στους τρεις) που κάνουν την τελευταία στιγμή ανακοπή του πλειστηριασμού καταβάλλοντας ένα ποσό ώστε στη συνέχεια να κάνουν διακανονισμό με την Τράπεζα.

«Εάν οι πλειστηριασμοί αποκτήσουν την κανονικότητα και παγιωθούν όπως το 2008 όταν είχαμε ετησίως 50.000 πλειστηριασμούς έναντι 6.200 φέτος να είστε βέβαιοι» έλεγε τραπεζικό στέλεχος στο newpost, «ότι χιλιάδες εύποροι μπαταχτσήδες θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα δάνεια τους για να σώσουν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων.»

Πρόκειται για έναν στους τέσσερις δανειολήπτες κατ’ εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος που ενώ έχουν για να πληρώσουν, εκμεταλλεύονται, τα χρόνια της κρίσης, τις προστατευτικές διατάξεις διαφόρων νόμων και τη δράση συλλογικοτήτων που διακόπτουν τους πλειστηριασμούς, ώστε να αποφύγουν να πράξουν τα δέοντα.

«Ωστόσο ο φόβος των Τραπεζών», συμπληρώνει το τραπεζικό στέλεχος, «έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα με τους πλειστηριασμούς θα βρεθούν μιμητές των κακοπληρωτών  και αρκετοί άλλοι δανειολήπτες. Μάλιστα οι συστημικές Τράπεζες ενημέρωσαν τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα «κοκκινήσουν» έως τα τέλη του 2019 επιπλέον δάνεια αξίας 2,5 δισ. ευρώ παρά την υποχρέωση  για δραστική μείωση των  μη εξυπηρετούμενων δανείων.»

Με τους πλειστηριασμούς οι Τράπεζες επιδιώκουν, εκτός του συνετισμού των μπαταχτσήδων, να ρευστοποιήσουν και περιουσιακά στοιχεία μεγαλοφειλετών καλύπτοντας έτσι μέρος των εξασφαλίσεων από απλήρωτα δάνεια. Αλλοι τρόποι  ώστε να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (περίπου 100 δις ευρώ) είναι οι ρυθμίσεις χιλιάδων κόκκινων δανείων ώστε να καταστούν ενήμερα ,οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Funds (κυρίως επιχειρηματικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια) και κατά ένα σημαντικό μέρος διαγραφές από τα βιβλία τους μέρους δανείων. Στόχος είναι ως γνωστόν, να μειωθούν έως τα τέλη του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 64 δις ευρώ από 100 δις ευρώ σήμερα. Ειδικότερα τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να μειωθούν στα 20,6 δις ευρώ από 27,5 δις ευρώ σήμερα, τα καταναλωτικά στα 6,6 δις ευρώ από 13,8 δις ευρώ και τα επιχειρηματικά στα 37,4 δις ευρώ από 60,1 δις ευρώ σήμερα.


σχετικα αρθρα