current views are: 6

7 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:04

ΣΕΒ: Επιτάχυνση της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2017

Ο ΣΕΒ θεωρεί πως  η εκπλήρωση των προσδοκιών για μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα απαιτεί η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο να γίνει ομαλά και να μην δημιουργήσει ασυνέχειες στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Δημοσίευση 13:04’

Ο ΣΕΒ θεωρεί πως  η εκπλήρωση των προσδοκιών για μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα απαιτεί η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο να γίνει ομαλά και να μην δημιουργήσει ασυνέχειες στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Ισχυρότερος αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται να υπερβεί το 2%, αναφέρει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία ανάλυσή του.

Ο ΣΕΒ θεωρεί πως  η εκπλήρωση των προσδοκιών για μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα απαιτεί η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο να γίνει ομαλά και να μην δημιουργήσει ασυνέχειες στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, καθώς η αντίδραση των αγορών θα είναι ταχεία και η άνοδος των επιτοκίων θα αντιστρέψει γρήγορα το καλό κλίμα που διαμορφώνεται.

«Η κατ’ αρχήν επιτυχής, και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, συμφωνία στις 4/12/2017 για την 3η αξιολόγηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 22/1/2018, συνιστά μια καθαρή αλλαγή πλεύσης σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι συχνές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είχαν ως αποτέλεσμα την έξαρση της αβεβαιότητας και την εξ αυτού του λόγου επιβράδυνση της ανάκαμψης της οικονομίας. Στην τελική ευθεία για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο, φαίνεται να υπάρχει μια αυξημένη συνειδητοποίηση του επείγοντος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε η χώρα να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την πλήρη έξοδο στις αγορές με ευνοϊκούς όρους», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ακόμη ότι η 6μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2017 καταγράφει συνολικά βελτίωση στις παραμέτρους λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, όπως και συρρίκνωση του κενού χρηματοδότησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά την τάση βελτίωσης, η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην οποία η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις ΜμΕ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.


σχετικα αρθρα