ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το Ε3 που θα περνάει από κόσκινο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2017, 10:24 / Ανανεώθηκε 12 Δεκεμβρίου 2017, 23:58
Έρχεται το Ε3 που θα περνάει από κόσκινο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αλλάζει από το 2018 με τις «φουσκωμένες» δαπάνες

Από... ακτινογραφία θα περνούν επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, μέσω του Ε3. Το πληροφοριακό έντυπο της φορολογικής δήλωσης (για έσοδα του 2017) θα είναι από το 2018 ιδιαίτερα αναλυτικό όσον αφορά τις δαπάνες που δηλώνουν στην εφορία επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενοι, τον ετήσιο τζίρο τους, καθώς και τις επαγγελματικές ή εταιρικές δραστηριότητές τους. Στόχος η καταπολέμηση φαινομένων δήλωσης πλασματικών δαπανών από φορολογούμενους που έχουνως στόχο την αποφυγή καταβολής του αναλογούντος φόρου.

Στην ουσία το έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος μετατρέπεται σε ηλεκτρονική απόχη και «μεγάλο αδελφό» για εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις απαιτώντας να δηλώνουν σχεδόν τα πάντα για τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Το έντυπο Ε3 θα φέρει τον τίτλο «Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα» και στους πίνακές  του θα ζητούνται αναλυτικά πλήθος οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών.

Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται και τις διασταυρώσεις που θα διενεργούνται από το ΚΕΠΥΟ για ομοοειδείς κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα εντοπίζονται αυτοί που υπερβαίνουν το μέσο όρο δαπανών και οι οποίοι θα μπαίνουν αυτόματα στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου.

Θα ελέγχονται δηλαδή κατά πόσον οι δηλούμενες δαπάνες τους είναι πραγματικές και έτσι θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο   φόρο ή πλασματικές χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους χιλιάδων ευρώ τα οποία συνήθως αγοράζονται έναντι ενός συμβολικού ποσού από επιτήδειους που τα εκδίδουν και τα διακινούν.

Ειδικότερα με το νέο πληροφοριακό έντυπο Ε3 θα ζητούνται να δηλωθούν στους πίνακές του:

  • Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις εισπράξεις και τις δαπάνες τους. Μάλιστα οι επαγγελματικοί λογαριασμοί θα πρέπει να είναι δηλωμένοι και στο taxisnet γιατί μέσω αυτών υπολογίζεται το αφορολόγητο όριο των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών (με τη χρήση που κάνουν του πλαστικού χρήματος ή των χάρτινων αποδείξων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών) και κατά συνέπεια μέσω αυτών προκύπτουν και οι λαχνοί  που αναλογούν σε φορολογούμενους για τη φορο-λοταρία.
  • Αναλυτική παράθεση κατά είδος και ύψος  όλων των δαπανών (διαφήμιση,συνέδρια,ημερίδες,ταξίδια,φιλοξενία ξένων,λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, ενοίκια κλπ)
  • Αναλυτικά στοιχεία για εργοδοτικές εισφορές, μεικτές αποδοχές εργαζομένων σε επιχειρήσεις, παροχές σε είδος, δάνεια σε εργαζόμενους κλπ
  • Υποχρεωτική δήλωση όλων των τερματικών μηχανών είσπραξης (POS) 
  • Τα στοιχεία (ΑΦΜ,επωνυμία) των συνδεδεμένων με την επιχείρηση η τον επαγγελματία επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας η στο εξωτερικό.
  • Δήλωση του αριθμού προσωπικού που απασχολεί η επιχείρηση και το είδος των συμβάσεων (μισθωτοί, εποχικοί, μερικής απασχόλησης κλπ)
  • Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας πραγματοποιεί συναλλαγές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (π.χ τουριστικές η κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις)
  • Κύκλος εργασιών και μέσος όρος προσωπικού την τελευταία τριετία.
  • Παρουσίαση των ιστοσελίδων τους που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις η επαγγελματίες για την προώθηση των προϊόντων τους, καθώς και τα επαγγελματικά e-mail των υπευθύνων.