current views are: 7

12 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:12

ΕΡΓΑΝΗ: Οι ελαστικές μορφές εργασίας μείωσαν την ανεργία

Περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας από τις αρχές του έτους, το 54,7%, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Δημοσίευση 14:12’

Περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας από τις αρχές του έτους, το 54,7%, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της μείωσης της ανεργίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδικότερα, στο 11μηνο, ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 128.230 θέσεις εργασίας περισσότερες από όσες έχασε, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δεκαέξι ετών. Παρόλα αυτά, περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας από τις αρχές του έτους, το 54,7%, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σε πραγματικούς αριθμούς, από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 910.000 δουλειές μερικής απασχόλησης και περισσότερα από 308.000 πόστα εκ περιτροπής εργασίας.

Επιδεινώθηκε η αγορά εργασίας το τελευταίο δίμηνο

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά εργασίας επιδεινώθηκε το τελευταίο δίμηνο, έπειτα και από τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Το Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας έχασε 39.221 θέσεις εργασίας, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίστανται οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας, που είναι πιο ευάλωτοι στη μακροχρόνια ανεργία.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου οι ηλικιακές ομάδες 30-44 και 45-64 ετών έχασαν αθροιστικά περισσότερες από 34.000 θέσεις, ενώ αντίθετα οι απώλειες για τους εργαζόμενους έως 29 ετών δεν ξεπέρασαν τις 4.400 θέσεις.

Τα αρνητικά στοιχεία του Νοεμβρίου έρχονται μετά από έναν Οκτώβριο όποτε είχε καταγραφεί αρνητικό ισοζύγιο άνω των 98.000 θέσεων.

Γ. Βρούτσης: Αρνητικό ρεκόρ

Σε δηλώσεις του για τα στοιχεία, ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει πως σημειώθηκε ρεκόρ τη μερικής απασχόλησης.

«Η δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι αποτέλεσμα της αντιφατικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ανακοπή των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης, η υπερφορολόγηση και οι εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού», τονίζει ο κ. Βρούτσης.


σχετικα αρθρα