current views are: 5

13 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:32

Υπέρβαση – ρεκόρ 850 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη – Στα κάγκελα οι εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά!

Ρίχνουν το μπαλάκι στους γιατρούς

Δημοσίευση 18:32’
αρθρο-newpost

Ρίχνουν το μπαλάκι στους γιατρούς

«Καπέλο» που ισοδυναμεί σε επιστροφές χρημάτων ύψους 850 εκατ. ευρώ μέσω των διαδικασιών που έχουν καθοριστεί τα τελευταία χρόνια και είναι γνωστές με τις ονομασίες claw back και rebate καλούνται να πληρώσουν για φέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη χτύπησε ταβάνι, καθώς υπερέβη κατά 850 εκατ. ευρώ τους «κλειστούς» φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων για το 2017.

Ως γνωστόν όταν καταγράφεται υπέρβαση τη διαφορά σε σχέση με την πραγματική δαπάνη καλούνται αυτόματα να καλύψουν μέσω επιστροφών ή εκπτώσεων οι φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι ενώ για φέτος ο «κλειστός» φαρμακευτικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήταν 1,94 δισ. ευρώ και των δημοσίων νοσοκομείων 550 εκατ. ευρώ, η τελική δαπάνη στην αποζημίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων υπερέβη τους στόχους με επιπλέον ποσό ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Το «καπέλο» των 850 εκατ. ευρώ καλούνται να αποπληρώσουν με βάση τον τζίρο τους οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω οριζόντιων επιστροφών ή εκπτώσεων (claw back και rebate )  ασχέτως αν και πόσα δικά τους σκευάσματα επιβάρυναν τις τελικές φαρμακευτικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων. Η φετινή υπέρβαση καταγράφεται ως μεγαλύτερη τρύπα στον τομέα των φαρμάκων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οπότε και εφαρμόστηκαν οι μηχανισμοί κάλυψης των ετήσιων υπερβάσεων της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων με επιβάρυνση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Το 2016 η φαρμακευτική υπέρβαση που κατεγράφη ήταν 754 εκατ. ευρώ, το 2015 λίγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ και το 2014 στα 400 εκατ. ευρώ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται να επωμιστούν το για το 2017 δηλώνουν μέσω στελεχών τους ότι αδυνατούν να το πράξουν και αυτό θα οδηγήσει, εκτός των άλλων, και σε απόσυρση σκευασμάτων ή ακόμη και φαρμάκων που επρόκειτο να πρωτοκυκλοφορήσουν στην αγορά, ώστε να περιοριστούν οι επιστροφές χρημάτων που καλούνται να πληρώνουν και μάλιστα αυξημένες κάθε χρόνο. Πού αποδίδουν το φαινόμενο της υπρερσυνταγογράφησης φαρμάκων παρά το γεγονός ότι γίνεται ηλεκτρονικά;

Στον ελλιπή έλεγχο του υπουργείου Υγείας στους γιατρούς, αλλά και στα ακριβότερα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στην αγορά σε αντικατάσταση αυτών που αποσύρθηκαν όταν προωθήθηκαν τα φτηνότερα γενόσημα, σε αντικατάσταση των ακριβότερων πρωτότυπων σκευασμάτων.


σχετικα αρθρα