current views are: 15

13 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:45

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2018 της Κύπρου

Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, ενώ εναντίον οι βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ

Δημοσίευση 20:45’

Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, ενώ εναντίον οι βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ

Με τέσσερις ψήφους διαφορά έγινε δεκτός ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 της Κύπρου. Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, ενώ εναντίον οι βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ.

Πριν τεθεί σε ψηφοφορία ο Προϋπολογισμός, ψηφίστηκαν τροπολογίες για αποκοπές και σταυρώματα κονδυλίων.

Σημειώνεται πως οι προβλεπόμενες δαπάνες είναι στα 7,53 δισ. ευρώ και τα προβλεπόμενα έσοδα στα 7,72 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει αύξηση της τάξης του 3,4% τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, υπάρχει αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ.

Η τροπολογία για οριζόντια αποκοπή 7% στις λειτουργικές δαπάνες και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατά 10% στα σεμινάρια, υπερψηφίστηκε. Πέρασε επίσης η τροπολογία για δέσμευση των κονδυλίων, που έχουν στη διάθεσή τους οι υπουργοί για επιχορήγηση εκδηλώσεων, οι πιστώσεις για την εκπαίδευση δημόσιων υπαλλήλων σε θέματα υδρογονανθράκων καθώς και κονδύλια 0,5 εκατ. ευρώ που αφορούν στο σχέδιο προστασίας της κύριας κατοικίας. Πέρασε η τροπολογία για μη δημιουργία θέσεων γενικών διευθυντών στα υφυπουργεία. Έτσι, το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «μπλόκαραν» τους σχεδιασμούς για τα υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Εγκρίθηκε το κονδύλι για την ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής.

Την ίδια ώρα ικανοποιημένος εμφανίζεται  ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ευχαριστώντας τις πολιτικές δυνάμεις που ενέκριναν τον Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι πλεονασματικός.

«Είναι ένας Προϋπολογισμός, που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική, ένας Προϋπολογισμός που διασφαλίζει στη σταθερότητα, ένας Προϋπολογισμός, χωρίς μέτρα, επιβαρύνσεις και φορολογίες, όπως αυτά που είχαμε στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως με περιθώρια και προβλέψεις για νέα έργα και νέες πολιτικές που ο τόπος μας έχει ανάγκη», είπε.


σχετικα αρθρα